Ολοσχερής είναι η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας έπειτα και από τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ, αποτελειώνοντας ό,τι είχε ξεκινήσει το πρώτο κύμα πύρινων μετώπων στη δομή.
Η κατάσταση στη Μόρια, που φιλοξενεί περίπου 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οδήγησε στην κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τέσσερις μήνες το νησί της Λέσβου και την να ανακοίνωση ενός πρώτου πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση, κλιμάκιο της οποίας μετέβη χθες στη Μόρια.
Χιλιάδες κόσμου εγκατέλειψαν τη δομή στην προσπάθειά τους να σωθούν ενώ η είσοδος στην πόλη φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε μάλιστα ένταση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας.
«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι από τους 35 θετικούς στον κορωνοϊό διαμένοντες στη δομή έχουν εντοπιστεί οι οκτώ.
Οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας που βρέθηκαν στη Λέσβο τόνισαν ότι 3.500 αιτούντες άσυλο έχουν μείνει χωρίς στέγη. Για την φιλοξενία 2.000 εξ αυτών επιστρατεύθηκαν ένα επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά, ενώ για τους υπόλοιπους υπήρξε πρόβλεψη για να μείνουν σε σκηνές.
Επιπλέον, η Κομισιόν ανέλαβε τη στέγαση και μετακίνηση στην ενδοχώρα των 408 ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν στο ΚΥΤ, τα οποία άλλωστε αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μαζί με τους ευάλωτους πληθυσμούς.
Με τρεις πτήσεις μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τη Λέσβο, τα συνολικά 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το κατεστραμμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Σήμερα μεταβαίνει επίσης στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε χθες ότι επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ο κ. Μηταράκης μάλιστα τόνισε στη συνέντευξη τύπου πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».
Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, εξέφρασαν επίσης Γαλλία και Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση. Να σημειωθεί ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γερμανία για την Μόρια ασκώντας κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που αρνείται την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία.
Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
naftemporiki.gr