Επανακάμπτει ο πληθυσμός του λύκου και μετά από αρκετές δεκαετίες έφτασε στα 1000 άτομα, που κατανέμονται σε 180 αγέλες. Λύκοι υπάρχουν από τον Έβρο μέχρι την Κόρινθο, χωρίς να λείπουν και μοναχικά άτομα, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για επανεμφάνισή τους και στην Πελοπόννησο. Τα στοιχεία για την ελληνική πραγματικότητα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που έγινε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και είχε θέμα τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ευρώπη.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Γιώργος Μερτζάνης, που συμμετείχε στο συνέδριο, ανέφερε στο ethnos.gr ότι «ο πληθυσμός του λύκου αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη και είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία και στην Γαλλία, δυο χώρες με μηδενική παρουσία του είδους, υπάρχουν σήμερα από περίπου 500 άτομα». Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο περιοχές ζωτικής σημασίας, όπου φωλιάζουν και γεννούν και όπου συναντώνται –«περιοχές ραντεβού»- και…επικοινωνούν μεταξύ τους οι αγέλες για την χωρική κατανομή τους.
Ο λύκος είναι σαρκοφάγο θηλαστικό, αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο των κυνοειδών και πήρε την σημερινή του μορφή, εδώ και 1.000.000 χρόνια, δηλαδή πριν την εμφάνιση του σημερινού ανθρώπου. Το είδος έχει αναπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και μπορεί να εντοπίσει το θήραμά του από απόσταση ως και 3 χιλιόμετρα, μόνο από την μυρωδιά. Τροφή για τον λύκο στην Ελλάδα αποτελούν το ζαρκάδι και ο αγριόχοιρος, ενώ το ελάφι έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το αγριόγιδο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς. Οι ζημιές από λύκους στην Ελλάδα αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα, δεν είναι όμως κάτι καινούργιο. Οι επιθέσεις είναι πιο συχνές κοντά σε θέσεις αναπαραγωγής της αγέλης, καθότι οι ενεργειακές ανάγκες των λυκόπουλων είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, εποχή που σημειώνονται οι περισσότερες ζημιές στην κτηνοτροφία. Στο διεθνές συνέδριο έγινε επίσης αναφορά και στην αρκούδα με τους Έλληνες επιστήμονες να δηλώνουν αισιόδοξοι πως υπάρχει αύξηση του πληθυσμού στην Πίνδο, σταθερότητα ωστόσο στη Ροδόπη. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιούν περίπου 500 άτομα, από το είδος της καφέ αρκούδας, ενώ η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανέλαβε να επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο λύγκας για την ελληνική επικράτεια, καθώς δεν αποκλείεται σποραδική παρουσία του, πιθανόν με εισαγωγή και αποχώρηση από γειτονικές χώρες στη βορειοδυτική Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ενημέρωσαν πως το πρόγραμμα επανεισαγωγής που λειτούργησε στην Ελβετία πριν από μερικά χρόνια, βοήθησε ώστε το είδος να επανακάμψει σε όλη την κεντρική Ευρώπη. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τον αδηφάγο, ένα μεγάλο σαρκοφάγο σαν τον ασβό, αλλά σε καφέ χρώμα, με πολύ κοφτερά δόντια, που όπως υπάρχει μόνος τις σκανδιναβικές χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη συνέχιση της χρήσης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων (λ.χ. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα LIFE, αλλά και κίνητρα για χρηματοδοτήσεις από ενθικούς πόρους-το λεγόμενο «state aid»), τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους βασικούς στόχους συνύπαρξης ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη των 27», μας είπε ο κ. Μερτζάνης.

Μαρία Ριτζαλέου (ethnos.gr)