Ενα στα τέσσερα κρούσματα την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου αφορούσε παιδιά και εφήβους από 4 έως 18 ετών, με την πανδημία να έχει διεισδύσει στις σχολικές τάξεις αλλά και στα σπίτια των οικογενειών των μαθητών. Τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά παρουσίασαν αύξηση 4,55% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Το σύνολο των ασθενών με κορωνοϊό ηλικίας 4-18 ετών ήταν 10.729, αποτελώντας το 23% των συνολικών κρουσμάτων COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ωστόσο, από πηγές του υπουργείου Υγείας, σε νοικοκυριά με εμβολιασμένους και τους δύο γονείς η πιθανότητα μετάδοσης κάτω από την κοινή στέγη από τα παιδιά και τους εφήβους στους ενηλίκους ή σε άλλα παιδιά εμβολιασμένα μειώνεται στο μισό.
«Τα παιδιά δεν έχουν βαριά συμπτώματα»
«Συνήθως οι γονείς που τηρούν μέτρα στο κοινό νοικοκυριό και κάνουν διαγνωστική εξέταση συχνά ενώ τα παιδιά νοσούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα χαμηλό ιικό φορτίο, ή και όταν αυτό εμφανίζεται ενισχυμένο με συμπτώματα διαρκεί δύο, το πολύ τρία 24ωρα», είπε στην «Κ» πηγή του ΕΟΔΥ.
«Τα παιδιά δεν έχουν βαριά συμπτώματα», σημειώνει στην «Κ» ο Ανάργυρος Μαριόλης, που υπηρετεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Λακωνία και συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Τα συμπτώματα, όταν εμφανίζονται, παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση νωρίς το πρωί, αλλά κατά κανόνα εξασθενούν μετά δύο με τρία 24ωρα».
Η επιδημιολογική εικόνα άλλων περιοχών της χώρας επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις του κ. Μαριόλη. Στα Γιάννενα, πριν από τρεις ημέρες οι συνολικές νοσηλείες στο τοπικό νοσοκομείο ήταν 81, ενώ τέσσερις αφορούσαν παιδιά σε απλές κλίνες, δηλαδή χωρίς βαριά νόσηση, την ώρα που παιδιά και έφηβοι, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αθροίζονταν σε μία στις τέσσερις θετικές διαγνώσεις. Σε περισσότερα από 15.000 κρούσματα παιδιών συνολικά από την αρχή της πανδημίας καταγράφονται τρεις θάνατοι σταθερά τους τελευταίους μήνες (δεν έχουν αλλάξει δηλαδή) και ένα παιδί της ηλικίας αυτής παραμένει διασωληνωμένο.
Ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν είναι μικρός, βάσει του μέτρου που ορίζει ότι η τάξη βάζει λουκέτο όταν οι θετικές διαγνώσεις φτάσουν στο 50% + 1 του αριθμού των μαθητών κάθε τμήματος. Την προτελευταία ημέρα αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, είχαν κλείσει τμήματα σε δύο παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, πέντε δημοτικά, δύο ΕΠΑΛ, τρία γυμνάσια, ένα λύκειο και ένα σχολείο ειδικής αγωγής.
«Tα κρούσματα δεν εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς οι στενές επαφές πιάνονται μόνο στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο ή στις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες όπου συγχρωτίζονται τα παιδιά και οι έφηβοι», λέει ο Γιαννιώτης γιατρός Γιώργος Παπάς, ένας άνθρωπος που παρακολουθεί στενά την πανδημία και είναι πολύ συνδεδεμένος με την τοπική κοινότητα.
Η αλήθεια είναι ότι σε περιοχές με γενική επιδείνωση επιβαρύνονται και οι μαθητές των σχολείων. Ενδεικτικά, για να πεισθεί κανείς αρκεί μια ματιά στον πίνακα των σχολείων που είναι σε αναστολή: Λαγκαδάς (μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θετικότητα στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης), Γρεβενά, Σέρρες, Λέσβος (δύο σχολεία) και ένα λύκειο στην Αμφισσα. Συνολικά τα τμήματα σε αναστολή αποτελούν σήμερα το 0,01% και οι σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή επίσης το 0,01% του συνόλου. Κατά σύμπτωση αυτές είναι και οι περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού υπάρχει υψηλό ποσοστό θετικών διαγνώσεων στα σχολεία, αλλά το αντίθετο αποτελεί σχεδόν κανόνα.
Η μελέτη στο Lancet
Τον Φεβρουάριο του 2021 το περιοδικό Lancet είχε δημοσιεύσει μια μελέτη σύμφωνα με την οποία τα συμπτώματα στα νεότερα παιδιά ήταν πιο δυσδιάκριτα απ’ ό,τι στα μεγαλύτερα – και το ίδιο ίσχυε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας. Στο τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι παιδιά και έφηβοι θα ασθενούν σοβαρά και θα οδηγούνται και σε νοσηλείες συχνότερα στο επόμενο κύμα. Μόνο η πρώτη πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, ενώ η δεύτερη διαψεύσθηκε.
Η ίδια εικόνα με εκείνη των ελληνικών σχολείων υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ολλανδία, που εισήλθε αυτή την εβδομάδα σε καθεστώς νέων περιορισμών, εμφάνιζε μια αρκετά πιο επιβαρυμένη εικόνα στις μικρότερες ηλικίες: με τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-18 ετών στο 61%, η μετάδοση γίνεται κατά 70% κάτω από την ίδια στέγη. Παρ’ όλα αυτά, στα νοσοκομεία μόνο δύο ανά χίλιους νοσηλευομένους είναι κάτω των 18. Στη Γερμανία, από τα παιδιά που αναπτύσσουν πνευμονία ή βαρύτερα συμπτώματα, περίπου το 14% πρέπει να διασωληνωθεί.
Οι μελέτες που έγιναν με βάση τα παιδιά που ασθένησαν στο 4ο κύμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα οποία νόσησαν σοβαρότερα μολύνθηκαν από ενηλίκους κάτω από την κοινή στέγη. Και εκεί ισχύει ο κανόνας ότι τα νεότερα παιδιά περνούν πιο ελαφρά τη νόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Βίλαντ Κις, επικεφαλής της πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής στη Λειψία.
Τον Αύγουστο, οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο κατέδειξαν ότι η άμυνα των παιδιών κατά του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα είναι κατά πολύ πιο αποτελεσματική από εκείνη των ενηλίκων.

Tάσος Τέλλογλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)