Περισσότερους από 17.000 θανάτους ασθενών με COVID-19 «μετράει» από χθες η χώρα μας. Χθες δηλώθηκαν επιπλέον 87 θάνατοι, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός σε αυτό το πανδημικό κύμα. Τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκαν 1.074 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, όταν ολόκληρο τον Οκτώβριο είχαν σημειωθεί 1.110 θάνατοι και τον Σεπτέμβριο 1.137. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε ένα μήνα δηλώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με 2.432 θύματα της νόσου, ενώ ο επόμενος «χειρότερος» μήνας της πανδημίας ήταν ο Απρίλιος 2021 με 2.288 θανάτους.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 6.682 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο περίπου 327.000 τεστ (ποσοστό θετικότητας 2%). Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.632 νέες λοιμώξεις, στη Θεσσαλονίκη 1.148, στη Λάρισα 280 και στην Αχαΐα 242. Την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν συνολικά 10.729 λοιμώξεις COVID-19 σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως 18 ετών, οι οποίες αποτελούν το 23% του συνόλου των διαγνώσεων που έγιναν. Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου που υπολογίζεται στην επικράτεια στο 1,1 έναντι περίπου 1,3 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στον δείκτη θετικότητας των τεστ που το διάστημα 8 έως 14 Νοεμβρίου ήταν 1,77% έναντι 2,4% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται τόσο στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών όσο και στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 561 ασθενείς με COVID-19, όταν μία εβδομάδα πριν ο αριθμός τους ήταν 489. Δηλώθηκαν 474 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία έναντι 359 εξιτηρίων λόγω ίασης, με το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID της επικράτειας να φτάνει στο 60,5% και των κλινών ΜΕΘ στο 92%.
Εκκληση στους πολίτες να μην αργούν να ζητούν ιατρική φροντίδα και τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να έχουν δει γιατρό και να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις απηύθυνε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα (τηλεοπτικός σταθμός Mega). Οπως ανέφερε, «υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, αλλά όχι η μεγαλύτερη που έχουμε ζήσει σε αυτή την πανδημία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κουρασμένο έπειτα από τόσα διαδοχικά κύματα της πανδημίας. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και κλινικών την οποία έχουμε, και το πολύ σημαντικό είναι να μην αργούν οι ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, για να μη βλέπουμε στα νοσοκομεία πολύ βαριά περιστατικά αργά, τα οποία δεν μπορούμε να αναστρέψουμε».
Σε καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αποδίδουν και πολλοί εργαζόμενοι την αύξηση της θνητότητας της COVID-19. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης (ΣΚΑΪ), «πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα». «Οι ιδιώτες γιατροί έπρεπε να επιταχθούν από τον ΕΟΔΥ να παρακολουθούν ασθενείς με COVID-19 κατ’ οίκον, για να μη φτάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)