Το 92,63% των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων από το 2016 έως και το τέλος Ιουνίου του 2022 έχει εκκαθαρίσει ο ΕΦΚΑ, με το τελευταίο εξάμηνο του έτους να παρατηρείται ρεκόρ στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων.
Ο χάρτης με τις αποδόσεις των 12 Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» αφορά τις αιτήσεις κύριων συντάξεων, πλην ανελαστικών και διεθνών, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Και είναι αποκαλυπτικός της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει, ώστε, για παράδειγμα, η ΠΥΣΥ στην Αττική, που αποτελεί και μία από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες, να παρουσιάζει επίδοση της τάξεως του 89,65%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τις 188.959 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ έως και το τέλος Ιουνίου του 2022, έχουν ήδη εκκαθαριστεί οι 169.413. Δείχνει επίσης, όπως τόνισε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ότι ο βασικός στόχος για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι «κάθε μέρα και πιο κοντά».
Πρωταθλήτρια στις νέες συντάξεις αποδεικνύεται η ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου, με ποσοστό ολοκληρωμένων συνταξιοδοτικών αιτημάτων της τάξεως του 95,8%. Βέβαια, ο όγκος της δουλειάς που οι υπάλληλοι ανά ΠΥΣΥ καλούνται να διεκπεραιώσουν δεν είναι ο ίδιος, καθώς στο Νότιο Αιγαίο, για παράδειγμα, υποβλήθηκαν εντός της εξεταζόμενης περιόδου (6,5 χρόνια) 9.209 αιτήσεις και έχουν ήδη εκδοθεί 8.822 συντάξεις. Στην ΠΥΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας με τις συνολικά 149.051 αιτήσεις, το ποσοστό εκκαθαρισμένων συντάξεων είναι στο 95,43% καθώς έχουν ήδη εκδοθεί 142.237 νέες συντάξεις, ενώ πολύ καλή επίδοση καταγράφεται και στην ΠΥΣΥ Στερεάς Ελλάδος με εκκαθαρισμένο το 95,02% (33.957) των αιτημάτων (35.735).
Οσο βέβαια υπάρχουν συνταξιούχοι που αναμένουν τις συντάξεις τους, ακόμη και 3-4 χρόνια στις δύσκολες περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης αλλά και στις περιπτώσεις των διεθνών αιτήσεων, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, από τον Ιούλιο και μετά η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργου για τις εκκρεμείς συντάξεις, έχει ρίξει το βάρος τόσο στις συντάξεις του Δημοσίου (ΓΛΚ) όσο και στις διεθνείς, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ, υπάρχει συνεχής ενημέρωση των ασφαλισμένων που λαμβάνουν συντάξεις με επιφύλαξη ότι, λόγω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ο έλεγχος των ποσών που τους έχουν επιδοθεί θα γίνει το αργότερο εντός τριμήνου, ώστε να μη χρειάζονται καν ενστάσεις. Και στη συνέχεια βέβαια, από αρχές Σεπτεμβρίου, σειρά έχουν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, με τον αριθμό των εκκρεμοτήτων να φθάνει τις 100.500 (95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές και 5.500 εφάπαξ).
Mείωση οφειλών
Το ρεκόρ εκδόσεων στις συντάξεις κατά το πρώτο εξάμηνο το 2022, με τον ΕΦΚΑ να αποδίδει σε συνταξιούχους 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις), οδήγησε και σε σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώνονταν σε 78 εκατ. ευρώ (μείωση της τάξεως του 89%). Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ, η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στη μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών. Να σημειωθεί βέβαια ότι έχουν αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος, ενώ από τον 6/2022 έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψήφιων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ.
Λόγω μάλιστα των οφειλών που δημιουργήθηκαν προφανώς τα τελευταία έτη, είναι ενδεικτικό ότι στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ κατά περίπου 22,5 εκατ. ευρώ.
Ρούλα Σαλούρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ)