Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, ο οποίος θα αρχίσει στη χώρα μας μόλις παραληφθούν τα πρώτα φορτία, κάτι που θα γίνει -όπως είπε χθες Τετάρτη ο Β. Κικίλιας– αμέσως αφού οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δώσουν τη σχετική έγκριση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την Πέμπτη ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν», για να προσθέσει ότι «θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».
Ο ίδιος, πάντως, ανακοινώνοντας και την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.
Συνεχίζοντας για τα εμβόλια, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Τότε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων».
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για εμβολιασμό σε 1 εκατ. πολίτες μηναίως. Σχολιάζοντας δε τη διαπίστωση ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός επικαλέστηκε τους «πολύ αυστηρούς» ευρωπαϊκούς κανόνες στην έγκριση σκευασμάτων. «Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά», δήλωσε για το θέμα, για να προσθέσει ότι έχει την αίσθηση ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο
Οι προτεραιότητες
Ο κ. Πέτσας είπε ότι «είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και άλλα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer/BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ