Αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας δηλώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις για περιφερειακά τμήματα με κενές θέσεις εισακτέων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).
Ειδικότερα, η αρχή έγινε μετά τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος και εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ηδη, βουλευτές και τοπικοί άρχοντες του νομού Ηλείας διαμαρτύρονται καθώς ο Πύργος και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από την Αιτωλοακαρνανία που επηρεάζεται από την απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών. «Ο ακαδημαϊκός χάρτης δεν μπορεί να διαμορφώνεται με τοπικιστικά κριτήρια», δήλωσε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3) η υπουργός Παιδείας. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσε πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση και έτσι τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα θα συγχωνευτούν με άλλα. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ» για τα ΑΕΙ με τα οποία υπάρχει διάλογος, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν είναι ώριμες οι συζητήσεις ώστε να υπάρξουν ανακοινώσεις. Τις εξελίξεις ως προς το μέλλον τμημάτων θα επιταχύνει η καθιέρωση από φέτος της ΕΒΕ ανά τμήμα. «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής βοηθάει να αναβαθμιστεί το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών», είπε η κ. Κεράμεως, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου επικρίνεται ότι η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι θα αφήσει περίπου 10.000 κενές από τις 77.415 θέσεις εισακτέων που διατέθηκαν φέτος στα ΑΕΙ. Οι κενές θέσεις, οι οποίες θα υπάρξουν σε τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης, θα θέσουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Πόσο μάλλον που εκτός από τις κενές θέσεις, ετησίως τα περιφερειακά τμήματα χάνουν φοιτητές λόγω μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ, ενώ δεν λείπουν οι φοιτητές που ουσιαστικά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Για όσους δυσκολευτούν, για οικονομικούς λόγους, να σπουδάσουν σε περιφερειακό τμήμα μακριά από την οικογενειακή εστία, η κ. Κεραμέως δήλωσε χθες στην «Κ» ότι εξετάζονται σχέδια για χορήγηση επιδόματος. Μείζον θέμα είναι και η αύξηση των φοιτητικών εστιών για τους «μετανάστες» φοιτητές.
Φροντιστήρια
Τέλος, η υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τους ειδικούς το άνοιγμα των φροντιστηρίων και για τις μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, των κέντρων ξένων γλωσσών και των κέντρων μελέτης. Είπε ακόμη ότι εάν υποψήφιος ασθενήσει από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα έχει η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Aπόστολος Λακασάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)