Ανησυχούν οι εκπαιδευτικοί και οι επιστήμονες για την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των μαθητών που θα έχουν επιβεβαιωμένο θετικό τεστ έτσι ώστε να υπάρχει μια «εικόνα» για την κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Η απάντηση αυτή δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση, αν δηλαδή θα παρέχει στοιχεία για τα θετικά τεστ των μαθητών.
Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας τόνισε στο ethnos.gr, ότι η ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Πάντως, και την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε μονάχα για τα τμήματα ή τα σχολεία τα οποία έκλειναν λόγω κρούσματος, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του, τον αριθμό των σχολικών μονάδων και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται. Tόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρούς φόβους για τη διασπορά του κορονοϊού το επόμενο διάστημα και υπογραμμίζουν ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της «άδειας αίθουσας» , αφού τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων προβλέπουν ότι ένα τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν στα νηπιαγωγεία δηλώνουν ότι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε άδειες αίθουσες.
Όπως υπογραμμίζει στο ethnos.gr, η νηπιαγωγός και εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, Μαρία Σπανού «στα νηπιαγωγεία δεν έχουμε θρανία και τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Αν νοσήσει ένα τότε θα νοσήσουν όλα. Ταυτόχρονα οι μαμάδες δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον μάθουν ότι υπάρχει έστω και ένα κρούσμα. Όταν η επιτροπή συνέταξε τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας μάλλον δεν έλαβε υπόψη της την ιδιαιτερότητα που έχουν τα νηπιαγωγεία και τον τρόπο με τον οποίο κάθονται τα μικρά παιδιά».
Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε
"Το φετινό άνοιγμα των σχολείων φορτίζεται αρνητικά από την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», που πλήττει με δεκαπλάσιο ρυθμό τους νέους και απειλεί σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα να κλείσει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία. Οι ειδικοί κρούουν καιρό τώρα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Με την επικίνδυνη αυταπάτη ότι με το 25% των μαθητών Λυκείου και το 13% των μαθητών Γυμνασίου εμβολιασμένους, μπορεί να υφίσταται υγειονομικό «τείχος», τονίζει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης .
Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη διασπορά του ιού
Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και οι ειδικοί εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες και όπως δήλωσε και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη «τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες φοβούνται πολύ μια τέτοια εξέλιξη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε παιδιά και στις ΜΕΘ . Ανάλογη θέση ανάπτυξε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αναμένεται να μολυνθούν 30.000-50.000 παιδιά, με δεδομένο ότι το ποσοστό των εμβολισμών στους μαθητές,είναι εξαιρετικά χαμηλό. «Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί.
Κεραμέως σε γονείς: Εμβολιάστε τα παιδιά
Πάντως, και χτες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέμεινε και παρότρυνε τους γονείς μαθητών άνω των 12 ετών να «εμβολιάσουν τα παιδιά τους, προφυλάσσοντας πρώτα από όλα τα ίδια τα παιδιά». Ανάλογες συστάσεις έκανε και προς τους εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι «έτσι θα συμβάλλουν στη θωράκιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά θα αποτελέσουν και παράδειγμα προς μίμηση
Αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν
Υπάρχει ήδη σύστημα, που προβλέπει αναπληρώσεις εκπαιδευτικών, εφόσον απαιτηθεί, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.«Ο γονιός ξέρει πως ο δάσκαλος που είναι μέσα στην τάξη, έχει κάνει είτε rapid test είτε εμβόλιο ή έχει νοσήσει. Οπότε, είναι ασφαλής ως προς τον δάσκαλο», δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος .Όσο για το αν υπάρξουν ζητήματα με κάποιον εκπαιδευτικό που νοσήσει και χρειαστεί να μπει σε καραντίνα, είπε πως «υπάρχει σχεδιασμός για την αναπλήρωση των δασκάλων ή εκπαιδευτικών. Ούτως ή άλλως, υπάρχει ένα μεγάλο σύστημα για τις περιπτώσεις που δεν θέλουν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πιστοποιητικό, προβλέποντας για λειτουργία του συστήματος και πέραν αυτού με αναπληρώσεις καθηγητών και δασκάλων».
ethnos.gr