Τρίτο αίτημα για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, για ορισμένους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας από τον ανακριτή της υπόθεσης Αθανάσιο Μαρνέρη.
Με την επίκληση νεότερων στοιχείων, τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάκριση και με θεμελίωση για εγκληματικές παραλείψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εναερίων μέσων, ο ανακριτής υπέβαλε χθες για τρίτη φορά αίτημα για δίωξη ορισμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, για κακούργημα, δηλαδή της έκθεσης των ανθρώπων σε κίνδυνο αναγνωρίζοντας τους ενδεχόμενο δόλο.
Το ανακριτικό αίτημα το οποίο περιγράφεται σε 41 σελίδες, στηρίζουν και συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ενώ δύο προηγούμενα αιτήματα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας δεν είχαν τύχη, καθώς απορρίφθηκαν από διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς με το σκεπτικό ότι δεν εισφέρθηκαν νεότερα στοιχεία.
Πάντως το τρίτο αίτημα του κ. Μαρνέρη περιλαμβάνει σειρά εγκληματικών παραλείψεων που συνετέλεσαν, όπως αναφέρει στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος με τους 101 νεκρούς και τους 31 τραυματίες.
Ο ανακριτής θεωρεί, ότι οι παραλείψεις βαρύνουν στελέχη της Πυροσβεστικής κυρίως, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και στα τρία στάδια της φονικής πυρκαγιάς, την έναρξη της, τη διαχείριση της κατάσβεσης και τέλος το στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη κόλαση.
Αξιολογώντας τις εγκληματικές παραλείψεις ο ανακριτής σημειώνει ότι η αναβάθμιση της κατηγορίας μπορεί να γίνει καθώς όπως επισημαίνει «στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης, καθώς ήταν αρμόδιοι εκ της θέσεως που κατείχαν, να προβούν στις υπό κρίσιν ενέργειες, επέδειξαν όμως πλήρη αδιαφορία».
Ο ανακριτής στη συνέχεια κάνει λόγο για ενδεχόμενο δόλο υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προσταςίας, περί τα 10 άτομα, για τα οποία και ζητά να διωχθούν για κακούργημα.
«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία, που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης».
Επισημαίνει δε μία προς μία τις εγκληματικές παραλείψεις.
Από τις 17.04 περίπου μέχρι τις 17.30 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το οποίο φέρεται να έκανε μία ρίψη, σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Νταού. Συνεπώς, οι αρμόδιοι, επισημαίνει ο ανακριτής, παρέλειψαν να κινητοποιήσουν και άλλα εναέρια μέσα, ενώ συνέχιζαν τις εκτροπές σε περιοχή που η φωτιά ήταν ελεγχόμενη.
Έμεινε ανεκμετάλλευτη επιχειρησιακά και η νεοσύστατη υπηρεσία με τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (DRONES), τα οποία έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο ΕΣΚΕ.
Είχαν στη διάθεσή τους και σωστικές λέμβους, που ανήκαν στην πρώτη ΕΜΑΚ και δεν δόθηκε ποτέ εντολή να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα, δεν τέθηκαν στη διάθεση για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα συγκεκριμένα πλοιάρια τα οποία έχουν ως σημείο στάθμευσης το λιμάνι του Πειραιά και εάν ειδοποιούνταν να συνδράμουν στη διάσωση, ο χρόνος που απαιτούνταν είναι 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, δηλαδή θα βρίσκονταν εκεί περίπου στις 20.15, ενώ πολίτες βρίσκονταν στη θάλασσα ήδη από τις 18.50.
Το ανακριτικό αίτημα διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία η οποία και θα αποφανθεί για την τύχη του. Πάντως οι ανακριτικές διαδικασίες για την φονική πυρκαγιά φαίνεται πως φθάνουν στο τέλος τους, δύο χρόνια και πλέον μετά τα τραγικά γεγονότα ενώ παράλληλα εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις συγγενών των θυμάτων και θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς για αποζημιώσεις.
Ιωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)