Προ των πυλών βρίσκεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση φόρων σε πολλές δόσεις από τους επιτηδευματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας της σχετικής νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις με τον τόκο να κυμαίνεται πέριξ του 2,5%.
Η εν λόγω ρύθμιση με την οποία, όπως έχουν προαναγγείλει ήδη κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούν οι υπόχρεοι που έχουν πληγεί από τον Covid-19 να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους (φόροι ή και δόσεις ρυθμίσεων) οι οποίες ανεστάλησαν από τον Μάρτιο, οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 εκτός εάν, όπως επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, καταστεί επιβεβλημένη η έναρξη ισχύος της νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω συνολικές οφειλές υπερβαίνουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες και αυτές με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα μπορούν να ρυθμιστούν επίσης σε 12 ή 24 δόσεις.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι συγκεκριμένες οφειλές έχουν «παγώσει», με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έως τον Οκτώβριο και, εκτός απροόπτου, θα παραμένουν στο ίδιο καθεστώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σίγουρα μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα μπορούν να «απλώσουν» την πληρωμή των οφειλών τους έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν με βάση τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους.
Ποιοι εντάσσονται Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι υπόχρεοι που έχουν αναστείλει, σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έως και το Σεπτέμβριο, δηλαδή:
οι επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις,
οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και φυσικά βρίσκονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ,
όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, καθώς και
οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Γιώργος Κούρος (Η Ναυτεμπορική)