Στην ανάγκη ακόμα περισσότερων εμβολιασμών εστίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία συνάντησε για να ενημερώσει σχετικά με την πορεία της πανδημίας. «Ακριβώς πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει πρώτοι την πρώτη δόση του εμβολίου. Από τότε έχουν γίνει πάνω από 16 εκατομμύρια εμβόλια στην πατρίδα μας. Η επιχείρηση “Ελευθερία”, παρά τις δυσκολίες, ήταν και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φθάσει στο 80% των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, προσωπικά δεν μπορώ να το θεωρήσω ότι είναι ένα κακό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότεροι εμβολιασμοί διότι «δυστυχώς οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας με έναν εμβολιασμό της τάξης του 70% του ενήλικου πληθυσμού –αυτές ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών– έπεσαν έξω, για αυτό και το 80% των ενηλίκων δεν είναι αρκετό και για αυτό και πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γονείς που έκλεισαν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών και τόνισε ότι μετά τις 3 Ιανουαρίου, όταν αρχίσουν πάλι οι μαζικές παραλαβές εμβολίων γι’ αυτές τις ηλικίες, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν.
Η κ. Σακελλαροπούλου επίσης απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμούς. «Η ελληνική κοινωνία στήριξε εξαρχής τον εμβολιασμό σε μεγάλο ποσοστό. Δυστυχώς υπάρχει και όλο αυτό το κομμάτι διστακτικών, αρνητών ή όπως αλλιώς αποκαλείται. Μακάρι σιγά σιγά όλοι να βλέπουν τη δυσκολία και τον λάθος δρόμο που έχει η άρνηση του εμβολιασμού και να πεισθούν να εμβολιαστούν όλοι οι συμπολίτες μας, γιατί πραγματικά μόνο έτσι θα είμαστε καλύτερα για το διάστημα που έρχεται», είπε ενδεικτικά η κ. Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, χθες από την κυβέρνηση ανακοινώθηκαν αλλαγές στις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται: στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου στη θέση της Σοφίας Νικολάου, στη Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης η Ολυμπία Αναστασοπούλου στη θέση της Βίκυς Λοΐζου, στη Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο Δημήτρης Γαλαμάτης στη θέση του Γιάννη Μαστρογεωργίου, στη Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης στη θέση της Αθηνάς Καλύβα, στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση του Παναγιώτη Πρεζεράκου, στη Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ο Πέτρος Βαρελίδης στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση, στη νέα Γ.Γ. Δασών ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, στη Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων η Αννα Στρατινάκη, στη Γ.Γ. Ενίσχυσης της Απασχόλησης η Ελένη Γιώτη, στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ο Ηρακλής Μοσκώφ στη θέση της Ειρήνης Αγαπηδάκη, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η Μαριαλένα Αθανασοπούλου στη θέση του Φώτη Κουρμούση, στη νέα Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, στη νέα Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με τις αλλαγές δίδεται έμφαση στην προώθηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ειδικά αυτών που αφορούν την εργασία, την προστασία των δασών και την παρακολούθηση διεθνών τάσεων για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιες από τις αλλαγές γίνονται επειδή νυν γενικοί γραμματείς έχουν εκφράσει την επιθυμία να πολιτευθούν.
Bασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)