Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ μετά τις 20 Μαΐου τα κρούσματα θα πέσουν σε κάτω από 3.000 ημερησίως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των εισαγωγών στο ΕΣΥ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι παρατηρείται πολύ αργή αποκλιμάκωση αλλά όχι σταθεροποίηση. Όπως τόνισε, οι λόγοι είναι η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν προσέχει αρκετα καθώς και ότι ο Μάρτιος και οι αρχές Απριλίου ήταν «η εποχή του ιού», προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης.
Όπως δήλωσε, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεταξύ 2.500 και 2.800, ενώ θα δούμε και ημερήσιους απολογισμούς 3.000 μολύνσεων.
Πρόσθεσε μάλσιτα πως θα αρχίσουμε να μην βλέπουμε 3.000 ημερήσια κρούσματα μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο».
Όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κλπ όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα. Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300 εξήγησε.
Εμβολιασμοί και νέοι
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, στις ηλικίες 30 με 39 υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς έχουν φρέσκα μυαλά, στιγματίζοντας την «πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πολλές φορές με ευθύνη πολιτικών και άλλων αναρμόδιων κύκλων με εγκληματικές συνέπειες, καθότι κινδυνεύει να αναπροσαρμοστεί προς τα χειρότερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών χωρών. Αυτό είναι το μεγάλο κακό και το εγκληματικό, καθότι θα θρηνήσουμε θύματα σοβαρές νοσήσεις»
«Σπαρακτικές σκηνές αρνητών του εμβολίου στις ΜΕΘ»
Το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι» επισήμανε ο κ. Τζανάκης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα περιπτώσεις αρνητών του εμβολιασμού στις ΜΕΘ.
«Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι παρότι αρχές Μαρτίου του προσφέρθηκε ο εμβολιασμός δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του, τι να του πεις εκείνη την ώρα, συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει» εξήγησε.
Μιλώντας, στη συνέχεια, ένα δεύτερο παράδειγμα έκανε λόγο για κλασική περίπτωση οικογένειας αρνητών να κλαίνε και να ζητάνε συγγνώμη μπροστά σε πρόσωπο της οικογένειάς τους.
«Υπάρχει και γριούλα η οποία τα παιδιά της ήταν αρνητές ήρθε, έζησε και μετά δεν ήθελαν να την πάνε και στο σπίτι φοβόντουσαν μην κολλήσουν. Ψάχναμε δομή για να πάμε τη γριούλα. Είναι πραγματικά γεγονότα που δεν πρέπει ο κόσμος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πειστεί», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ