Μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει για τους ειδικούς το πόσο διαρκεί η ανοσία και τα αντισώματα από τον κορωνοϊό όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθ. Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Παν. Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Πόσο θα κρατήσουν τα αντισώματα δεν το ξέρουμε; Από τον SARS το 2003 φαίνεται ότι αντισώματα έμειναν για 2-3 χρόνια. Δεν ξέρουμε αν οι ιοί αυτοί κάνουν μικρές αλλαγές όπως με τη γρίπη για την οποία χρειαζόμαστε κάθε χρόνο εμβόλιο» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Όσον αφορά τη διαφορετική αντίδραση οργανισμών στον κορωνοϊό ο καθηγητής Επιδημιολογίας σημείωσε ότι «σίγουρα ξέρουμε το ότι οι ηλικιωμένοι νοσούν περισσότερο έχει να κάνει με περισσότερους υποδοχείς που δέχονται την ακίδα του ιού.
Ενδεχομένως να έχουν περισσότερους υποδοχείς στο αναπνευστικό. Υπάρχουν, όμως, και άλλες παράμετροι. Μια που είναι γνωστή είναι γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν συννοσηρότητα».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε για άλλη μια φορά ότι «φθίνει η επιδημία όταν ο δείκτης Ρο είναι κάτω από 1».
Για την άρση των μέτρων είπε ότι «σιγά-σιγά θα επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα, δεν θα επανέλθουμε όπως πριν, θα έχουμε σχετική κανονικότητα. Τη σειρά θα την δούμε. Κάθε χώρα αποφασίζει με βάση τα δικά της δεδομένα».
Ειδικά για τις μάσκες σημείωσε, τέλος, ότι «συζητείται η υποχρεωτική χρήση, είναι στα όπλα στη φαρέτρα κυρίως για τα μέσα μεταφοράς» προσθέτοντας ότι στα διεθνή φόρουμ συζητείται «να γίνονται προσπάθειες να κρατάνε αποστάσεις, μπορεί να μην σερβίρεται φαγητό σε μικρής διάρκειας πτήσης».

protothema.gr