Νέο άλμα στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική και συνολικά σε όλη τη χώρα και εννέα νέους θανάτους ασθενών με COVID-19 κατέγραψαν χθες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 νέα κρούσματα του ιού, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών πλέον να ανέρχεται σε 14.400. Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, 212 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 11 σχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Οι συνολικοί θάνατοι ασθενών λόγω του κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας έως και χθες είναι 325. Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 69 ασθενείς.
Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έδιναν χθες ένα περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να δουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική, «το επίκεντρο» της επιδημίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αποδώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός –ολιγοήμερου αυτή τη φορά– lockdown. Και όπως δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «προσαρμοζόμαστε σ’ ένα δυναμικό φαινόμενο και παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται». Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τα στοιχεία από τα νέα κρούσματα, ειδικά τώρα που η επιδημία «τρέχει» με νέα δεδομένα: η κινητικότητα του πληθυσμού μεταξύ διαφορετικών περιοχών στη χώρα –λόγω καλοκαιρινών διακοπών– έχει περιοριστεί, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους και τα σχολεία έχουν ανοίξει. Ολα αυτά επηρεάζουν παράγοντες όπως η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων, αλλά και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Και χθες οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επανέλαβαν την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας. Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για εμάς η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται. Εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί –όπως έγινε σε κάποια νησιά μας– να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί –όπως γίνεται τώρα στην Αττική– να εντείνονται», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Αντίστοιχα, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ANT1), επεσήμανε ότι εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδώσουν τις επόμενες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown αυτό θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)