Την εκτίμηση ότι σε ορισμένες περιοχές η δυναμική της πανδημίας είναι μη αναστρέψιμη εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, συμπληρώνοντας ότι σε αυτές τις περιοχές τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα.
«Αν σε μία περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από 3.400 εκτινάχθηκαν σε 5.100, καταλαβαίνετε ότι αυτή η αύξηση ειναι πολύ μεγάλη… Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποιες περιοχές δεν θα έχουν τα μέτρα ουσιαστικό άμεσο αποτέλεσμα…» σημείωσε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι, να κάνουν «επειγόντως» το εμβόλιο, οι ανεμβολίαστοι και άμεσα να γίνει και η λήψη της τρίτης δόσης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι, οδηγούν την πανδημία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης και αναφέρθηκε στο στέλεχος Δέλτα που καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.
«Τα νέα μέτρα προστατεύουν κυρίως τους ανεμβολίαστους»
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναφερόμενη στα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Σάββατο, τόνισε ότι προστατεύουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, όπου η αναμνηστική δόση έγινε στην ουσία υποχρεωτική καθώς για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ερωτηθείσα για το αν θα πρέπει κάθε έξι μήνες να κάνουμε εμβόλιο για να είμαστε προστατευμένοι από τον κοροναϊό, είπε ότι αυτό δεν ισχύει και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που θα πραγματοποιηθούν.
Επίσης η κυρία Ψαλτοπούλου απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν ένα χρόνο, παρότι φέτος η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εμβολιασμένη, στο στέλεχος Δέλτα, που είναι εξαιρετικά πιο εύκολο να μεταδώσει τον ιό.
(in.gr)