Στις 11 η ώρα το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία θα ισχύσουν κατά την εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως προκύπτουν και από τις εισηγήσεις μελών της επιτροπής, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα είναι λελογισμένο και συντηρητικό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, αθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα, είπε: «Μικρά προσεκτικά βήματα για να δώσουμε μια εκτόνωση στο κόσμο».
«Πρέπει να γίνονται πολύ μικρά βήματα, υπάρχει κόπωση του κόσμου, μέσα στο χειμώνα περιμένουμε ένταση του ιού, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε η επιδημία να κρατηθεί σε επίπεδα και να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί να μην ανοίξει η οικονομία, δεν το διέψευσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα και πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει το 90% και στην Αττική φτάνει στο 80%.
Όπως είπε, αυτά τα στοιχεία που συμβάλουν στη σκέψη αν μπορεί αν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κάποια κανονικότητα.
Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, δεν ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια τέτοια διέξοδος από την κούραση και την κόπωση του lockdown».
Τόνισε ότι η σκέψη είναι να ανοίξουν κλάδοι που δεν θα επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίο: «Μπορούν να συζητηθούν και είναι σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση για τα μικρά ανοίγματα του εμπορίου».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ