Την επιδότηση και των λογαριασμών φυσικού αερίου εκτός του ρεύματος  προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χθες το  βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 ,με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών δύνανται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης ανα θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία,ο τρόπος χορήγησης της ο χρόνος εκκαθάρισης ,η περίοδος κατανάλωσης,ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Η», το νέο επίδομα θα δοθεί πέρα από το επίδομα θέρμανσης στα πληττόμενα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αναμένεται να λειτουργεί συμπληρωματικά, ενώ θα καταβάλλεται με αντίστοιχο τρόπο.

Υπενθυμίζουμε, πως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτείται με 3 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες. Ανάλογα, αναμένεται να λειτουργήσει και το επίδομα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους δείκτες που παρατίθενται στο σχέδιο του ΥΠΕΝ, τα νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ήταν 573.000 το 2016 ή 13,8 % του συνόλου, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σε 11,2 % το 2019. Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση του ποσοστού σε 7% το έτος 2025 (περίπου 286.000 νοικοκυριά) και σε 3% το έτος 2030 (περίπου 143.000 νοικοκυριά).

Τρομάζουν οι αυξήσεις στην ενέργεια - Ερχεται η «ενεργειακή κάρτα»

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί σειρά μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τον φετινό χειμώνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινάει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, από 1,05 ευρώ στην Αθήνα έως και 1,20 ευρώ το λίτρο στα νησιά τη στιγμή που το κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο ακόμα και 100% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων συνεχίζεται ακάθεκτο, με το brent να έχει ανοδική πορεία που διαρκεί ήδη τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, προσεγγίζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, το υπ. Ενέργειας θεσπίζει εκτός των άλλων μέτρων και την «ενεργειακή κάρτα», η οποία αποσκοπεί στην παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή, η οποία θα διατεθεί για την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών.

Η κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά, ενώ δεν θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασής τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή η ενδεχόμενη υποκατάστασή τους με άλλο ενεργειακό προϊόν.

Το μέτρο μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των πληττόμενων νοικοκυριών, ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

imerisia.gr