Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα, πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που συστάθηκε για να αναζητήσει ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μετέπειτα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα γιατί ο κ. Φρουζής δεν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας από τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, εφόσον είναι το στέλεχος που σύμφωνα με το έγγραφο του FBI αλλά και τους προστατευόμενους μάρτυρες έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα και ήταν υπεύθυνος για την πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η Novartis, δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα.
Ο κ. Φρουζής προτάθηκε από τη Ν.Δ να είναι ο πρώτος μάρτυρας, γιατί έως τώρα δεν έχει μιλήσει, μολονότι σε αυτόν έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και φέρεται πρόσωπο με κεντρικό ρόλο. Η Ν.Δ παραμένει στη γραμμή ότι στην προανακριτική εξετάζεται ο ρόλος Παπαγγελόπουλου και όχι το σκάνδαλο Novartis για το οποίο η έρευνα συνεχίζεται στη Δικαιοσύνη, η εξέταση Φρουζή όμως αναμένεται να αποβεί κρίσιμη και για τo σκάνδαλο Novartis.
Επίσης, η προανακριτική θα λάβει απόφαση για το αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα εξαιρεθούν άμεσα από μέλη της όπως ζήτησαν Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής- ή θα εξαιρεθούν πριν από την κατάθεσή τους ως μάρτυρες.
Ο Παύλος Πολάκης προτείνεται ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να ξαναπάρει το κόμμα του εκλογές πρέπει να βάλει κάποιους από τους πολιτικούς του αντιπάλους φυλακή, όπως και για τη δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν». Η πρώτη δήλωση αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία ως προαναγγελία πολιτικών διώξεων και η δεύτερη ως γνώση της δικογραφίας και των συνθηκών της έρευνας της Δικαιοσύνης και των προστατευόμενων μαρτύρων από έναν υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προτείνεται ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis, η οποία είχε ξεσηκώσει τότε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν καταγγείλει απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα Λοβέρδου για την εξαίρεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με το σκεπτικό ότι αν δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός τότε δεν έχει βάση η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει ζήτημα για την κοινή αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ότι υπάρχει κατάθεση του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε την εποχή που ο κ. Μανιαδάκης ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας με μακροσκελή απάντησή του διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια κατάθεση από τον κ. Μανιαδάκη, μίλησε για ψεύδη που προδίδουν πανικό, ενώ απευθυνόμενος προς την Εισαγγελία σημείωσε πως οι εισαγγελείς «ομολογούν ότι απάλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξή του ενώ γνώριζαν ότι είχε τελεστεί αξιόποινη πράξη». Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος έχει και τον ρόλο του προστατευόμενου μάρτυρα (σ.σ. ο οποίος ωστόσο αποκαλύφθηκε) και τον ρόλο του κατηγορούμενου, διέψευσε ότι έχει κάνει τέτοια κατάθεση για τον κ. Στουρνάρα.
Αναζητούν έγγραφα
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα, εντός ή εκτός, για την υπόθεση της Novartis. Κατόπιν αιτήματος της Βουλής, οι δυο εισαγγελείς διαβιβάζουν τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Με το έγγραφο, οι δύο εισαγγελείς ζητούν να τους γνωστοποιήσουν εάν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας, αν ναι να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια, ή αν προσδοκούσαν σε τέτοια οφέλη.
Επίσης, ζητούν να τους γνωρίσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Ζητούν επίσης να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα εάν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι αποτέλεσμα της.
«Να ερωτηθεί το FBI πότε κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμερικανικές αρχές και να ζητηθούν αντίγραφα των καταθέσεων των ανωτέρω μαρτύρων», με αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, έχει ζητήσει και ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας. Επίσης έχει ζητήσει τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου που πρότεινε το FBI να παραδώσει στους Έλληνες εισαγγελείς, στη συνάντησή τους στη Βιέννη.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)