Για την πορεία της πανδημίας και την πιθανότητα να αρθούν σύντομα οι περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας μίλησε στο iEidiseis ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Βλέποντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Ιρλανδία να αίρουν σταδιακά τα μέτρα του κορονοϊού, θα μπορούσε η Ελλάδα να πει «αντίο» σύντομα στα μέτρα ή υπάρχει ακόμα στη φαρέτρα των ειδικών η επιβολή ενός lockdown αν τα πράγματα δυσκολέψουν;
«Το lockdown είναι ξεπερασμένο πια, το μόνο που κάνει σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε είναι να μεταφέρει το πρόβλημα λίγο παρακάτω. Το κάναμε στην αρχή της πανδημίας, όταν δεν είχαμε τα εμβόλια, δεν ήταν έτοιμο το σύστημα, και ήταν επιτυχημένο. Από εδώ και πέρα, όμως, όλες οι χώρες σκέφτονται την επόμενη ημέρα χωρίς μέτρα. Πώς δηλαδή θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου στο iEidiseis.
«Ο ιός από εδώ και πέρα θα είναι ενδημικός. Ασφαλώς και θα υπάρχει έξαρση μία φορά τον χρόνο, ανάλογα με τις μεταλλάξεις, κυρίως στους χειμερινούς μήνες, αλλά θα το αντιμετωπίζουμε όπως και με την γρίπη», προσθέτει, τονίζοντας, ωστόσο, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, οι οποίοι καθυστερούν αυτή τη μετάβαση.
Μάλιστα, προχωρά και σε μία δυσάρεστη εκτίμηση που αφορά στους θανάτους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, «δυστυχώς σε αυτή τη φάση που είμαστε τώρα οι 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και αυτό σημαίνει πως δυστυχώς θα χάσουμε ένα 2 - 3 % από αυτούς».
Ερωτηθείς για το αν το καλοκαίρι θα δούμε μείωση στα κρούσματα και τους σκληρούς δείκτες, ο κ. Χατζηχριστοδούλου λέει, «σιγά σιγά θα πέφτει η μεταδοτικότητα, έρχεται η Άνοιξη. Το καλοκαίρι θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση».
Επισημαίνει, ωστόσο, πως όσο και να πέσουν τα κρούσματα μερικά περιοριστικά μέτρα, μη φαρμακευτικά, σίγουρα θα μας συνοδεύουν έως και τον επόμενο χειμώνα. Ίσως και για ακόμα αργότερα.
«Θα ζούμε από εδώ και πέρα με τον ιό. Έχουμε τα εμβόλια, τα οποία θα δούμε πως θα χορηγούνται από εδώ και στο εξής, έχουμε τις φαρμακευτικές θεραπείες που ανταποκρίνονται, έχουμε και τα μη φαρμακευτικά μέτρα που θα συνεχίσουν να είναι στις ζωές μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε», λέει στο iEidiseis, υπογραμμίζοντας πως ένα από τα μη φαρμακευτικά μέτρα που θα συνεχίσουμε να τηρούμε και μετά το πέρας της πανδημίας είναι οι μάσκες.
«Σίγουρα οι μάσκες θα μας συνοδεύουν έως και τον χειμώνα του 2022. Όχι στους εξωτερικούς χώρους, αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός και στα Μέσα Μεταφοράς. Η μάσκα προστατεύει πολύ, το έχουμε δει και δεν είναι κακή συνήθεια», καταλήγει.

ieidiseis.gr