Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπει εγκύκλιος η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει «ποινές» που αφορούν τη μείωση του προϋπολογισμού για τον φορέα που δεν θα επιτύχει τον στόχο του 10% της εξοικονόμησης. Ωστόσο, η επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας θα συνδέεται με την έγκριση των αιτημάτων πρόσληψης που θα υποβάλλει ο φορέας, με την έννοια ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργεια στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε τη στάση του υπουργείου Εσωτερικών – που είναι αρμόδιο για όλο τον δημόσιο τομέα: «Εάν υπάρχει μια εξοικονόμηση από πλευράς ενέργειας, τότε προφανώς να υπάρχει μια ανταμοιβή για αυτόν ο οποίος κατάφερε να μειώσει και να εξοικονομήσει στον προϋπολογισμό του αυτά τα ποσά. Οπως αντιστοίχως, εάν κάποιος αδιαφορεί, προφανώς δεν μπορεί να μην έχει κάποια συνέπεια, δηλαδή να προσπαθήσει να αναζητήσει πόρους από αλλού, από τον προϋπολογισμό του προκειμένου να καλύψει το ποσό αυτό». Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις οριζόντιες πολιτικές που αποφασίζονται. «Το υπουργείο Εσωτερικών, λοιπόν, θα συμπράξει και θα συμβάλει έτσι ώστε το μήνυμα να περάσει, οι ενέργειες να γίνουν και να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση αυτών των πολιτικών στους φορείς του Δημοσίου», τόνισε.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, κάθε φορέας του Δημοσίου (υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.200 φορείς) θα πρέπει να ορίσει έναν ενεργειακό και έναν διοικητικό υπεύθυνο για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης που έχει οριστεί. Οι δύο υπεύθυνοι κάθε φορέα θα περνούν σε πλατφόρμα τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας για κάθε φορέα, έτσι ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτυγχάνονται μετρήσιμοι στόχοι.
«Υπάρχουν σημεία όπου η παρέμβασή μας μπορεί να είναι οριακή, υπάρχουν όμως και παρεμβάσεις σε άλλα σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην «Κ». Ο υπουργός δείχνει τα κτίρια γραφείων των υπουργείων και των άλλων φορέων ως τους μεγάλους καταναλωτές του Δημοσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση αν κάποιος είναι υπεύθυνος να σβήνει τα φώτα, τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ.
Οσον αφορά τους δήμους, ο υπουργός σημείωσε ότι ο οδοφωτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Δεν λέμε να σκοτεινιάσουν οι πόλεις. Μπορούμε όμως να φροντίζουμε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα μια ώρα μετά το ξημέρωμα. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει», κατέληξε.
Tάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)