Κλειστά επέλεξαν να κρατήσουν τα καταστήματά τους πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έκριναν ότι τα όποια έσοδα θα είχαν από τη δραστηριότητα του delivery ή του take away θα ήταν πολύ λιγότερα από τις δαπάνες για τη μερική έστω λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλέον εργάζεται με τηλεργασία, λίγοι επίσης χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απλώς για ψώνια, αλλά και το γεγονός ότι οι φοιτητές επίσης παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματά τους, εξηγούν σε σημαντικό βαθμό την απόφαση των επιχειρηματιών της εστίασης.
Στα προάστια
Λίγο διαφορετική, πάντως, είναι η εικόνα στα προάστια της Αθήνας, όπου ακόμη και καταστήματα που πριν δεν διέθεταν delivery ή take away ξεκίνησαν αυτή τη δραστηριότητα, συνεργαζόμενα σε μεγάλο βαθμό με τις εταιρείες efood και Wolt. Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκαλούν ορισμένες προβλέψεις της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε νωρίς χθες το πρωί και στην οποία περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη ζώνη επιτήρησης και στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, προβλέψεις που μένει να δούμε εάν θα διορθωθούν τις επόμενες ημέρες.
Πρώτον, αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, όπου εντάσσεται και η Αττική, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται από τις 11.30 μ.μ. η δραστηριότητα take away.
Δεύτερον, αν και από τις 11.30 μ.μ. επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία delivery, δηλαδή η παράδοση παραγγελιών στο σπίτι, δεν επιτρέπεται η παράδοση αλκοολούχων ποτών. Με άλλα λόγια, εάν παραγγείλεις σουβλάκια και μπίρες μετά τις 11.30 το βράδυ για να τα καταναλώσεις στο σπίτι, ο υπάλληλος του εστιατορίου θα πρέπει, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, να σου φέρει μόνο τα σουβλάκια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ