Ακρως ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 καταγράφηκε χθες, μία ημέρα κατά την οποία η συρροή δεκάδων κρουσμάτων σε γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα κατέδειξε για άλλη μία φορά πόσο εύκολο αλλά και επικίνδυνο είναι να πλήξει η πανδημία ευαίσθητους χώρους, όπως είναι οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα και δύο θανάτους λόγω κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών και θανάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 18.886 και 393 αντίστοιχα. Χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 89 ασθενείς, έντεκα περισσότεροι σε σχέση με προχθές. Μάλιστα ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις πιο δύσκολες από πλευράς σοβαρών περιστατικών ημέρες του πρώτου κύματος.
Οργή Τσιόδρα
Από τα νέα κρούσματα, 272 εντοπίστηκαν στην Αττική και από αυτά τα 40 –έως χθες το απόγευμα– σε γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα. Η επιδημία πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από εργαζόμενο στο γηροκομείο όπου φιλοξενούνταν 85 ηλικιωμένοι. Χθες από το πρωί ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακομιδής των φιλοξενουμένων του γηροκομείου με υποκείμενα νοσήματα σε νοσοκομεία αναφοράς. Η νέα συρροή σε γηροκομείο προκάλεσε την οργή του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, Σωτ. Τσιόδρας, ο οποίος μετά την επίσκεψή του το βράδυ της Τρίτης στο γηροκομείο, προειδοποίησε, «στη Θεσσαλονίκη το μάθημά μας το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι». Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο κορωνοϊός πιθανόν να «κυκλοφορούσε» στο γηροκομείο εδώ και δύο εβδομάδες.
Οπως δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας, από τους πρώτους ελέγχους φαίνεται ότι κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες. Μάλιστα με δηλώσεις τους χθες επιστήμονες μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνιζαν την ανάγκη τακτικού ελέγχου σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Για την επιδημία στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεκινά κατεπείγουσα έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού από τους υπευθύνους του οίκου ευγηρίας.
Εν τω μεταξύ, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται από σήμερα και για 14 ημέρες η Κύθνος. Τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ., αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεων, καθολική χρήση μάσκας, απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, και τέσσερα άτομα μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι. Συναγερμός έχει σημάνει από το βράδυ της Τετάρτης και σε οικισμούς της Θήβας (Μουρίκι, Πλατανάκια, Υπατο, Λουτούφι) και της Χαλκίδας (Λουκίσσια) καθώς 63χρονη θετική στον κορωνοϊό παραβρέθηκε την περασμένη Κυριακή μαζί με περισσότερα από 200 άτομα σε κηδεία στο Μουρίκι. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν μεταβεί στους οικισμούς για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Εως την ολοκλήρωση των ελέγχων, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να μένουν σπίτι τους.
Τέλος, συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ. Μεταξύ αυτών τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» που βρέθηκαν προχθές θετικοί στον κορωνοϊό και οι οποίοι είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, όλοι οι υπηρετούντες στην κλινική (συνολικά 38 άτομα) υποβάλλονται σε τεστ, η θωρακοχειρουργική κλινική απολυμάνθηκε και οι τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν παραμένουν σε νοσηλεία. Εκτιμάται ότι η κλινική θα μπορέσει να εφημερεύσει κανονικά αύριο.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)