Πρόστιμο συνολικού ύψους 107.630 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην ιδιωτική κλινική «ΡΕΑ», διότι σε έλεγχο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων περί επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν) στην τιμή του τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού SARS-CoV-2, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ σημειώνεται ότι, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, δημοσιοποιούνται, ενώ κάθε επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια.

Στα 47 ευρώ η τιμή του PCR τεστ

Στα 47 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ), στις 4 Ιανουαρίου 2022.

Η τιμή αυτή αναλύεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για την δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.

«Όλοι υποχρεωμένοι να τηρήσουν το πλαφόν»

Τον ορισμό πλαφόν είχε προαναγγείλει μία ημέρα νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος – λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση για πλαφόν στα 47 ευρώ – είχε περιγράψει την τιμή κοντά στα 50 ευρώ, κάνοντας λόγο για «νέα υπουργική απόφαση, με χαμηλότερη τιμή για το μοριακό τεστ», το οποίο «θα είναι κάτω από 60 ευρώ».

Είχε τονίσει, μάλιστα, ότι «θα πρόκειται για διατίμηση και όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν».

«Θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε ήδη φθηνοί στην τιμή των PCR» είχε πει ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας ότι η διατίμηση θα είναι συμφέρουσα για τον πολίτη, αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των τεστ».

(in.gr)