Κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων της Σάμου, που έχουν βρεθεί χωρίς στέγη μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, θα διαθέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται ήδη εντός των εγκαταστάσεων του νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης για αιτούντες άσυλο που δημιουργείται στη Σάμο, θα μεταφερθούν με ευθύνη της δημοτικής αρχής στα σημεία όπου χρειάζεται.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης και Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν διαφορετική στάση στο συγκεκριμένο θέμα για τους… ίδιους μάλιστα σημειολογικούς λόγους. Ο κ. Λυμπέρης αναμένεται να αξιοποιήσει ορισμένα κοντέινερ που παραχωρεί το υπουργείο Μετανάστευσης για τη στέγαση των σεισμόπληκτων που δεν έχουν κατάλυμα είτε γιατί το σπίτι τους κρίθηκε ακατοίκητο από τα κλιμάκια που πραγματοποιούν τις αυτοψίες, είτε γιατί φοβούνται τις συνέπειες των μετασεισμικών δονήσεων. «Οι άνθρωποι έτσι θα νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια», λέει ο κ. Λυμπέρης. Από το γραφείο του στο δημαρχείο βλέπει την εκκλησία που σχεδόν κατέρρευσε από τον σεισμό και παραδέχεται ότι οι εικόνες των μισογκρεμισμένων κτιρίων εντείνουν τον φόβο.
«Αλλωστε, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι έχουμε κοντέινερ που θα τα δώσουμε σε μετανάστες, αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε για τον ντόπιο πληθυσμό», τονίζει ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου. Τουλάχιστον 4 κοντέινερ σχεδιάζεται να μεταφερθούν στο χωριό Κουντέικα όπου περίπου 80 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς στέγη, κάποιοι από τους οποίους είναι μεγάλοι σε ηλικία και με προβλήματα υγείας. Στον Δήμο Δυτ. Σάμου ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες 300 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» σπίτια μπορεί να φτάσουν και τα 1.000, εφόσον σε πολλά χωριά δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί έλεγχοι. Ηδη περίπου 250 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 100 διαμένουν προς το παρόν σε σκηνές. Αντίθετα, ο κ. Αλέξανδρος Στάντζος μιλώντας χθες στην «Κ» τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια οι άνθρωποι που δεν έχουν κατάλυμα να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία προκειμένου να έχουν όλες τις δυνατές παροχές αλλά και να μη δημιουργηθούν συνθήκες «αποκλεισμού» με την τοποθέτηση κάποιων σε κοντέινερ. Στην Ανατολική Σάμο υπολογίζεται ότι σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί 60 άτομα, ενώ ακόμα 60 χρησιμοποιούν σκηνές για την προσωρινή διαμονή τους.
Τάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)