Τουλάχιστον 170 τηλεφωνικά ραντεβού μοναχών για εμβολιασμό από κάθε γωνιά της χερσονήσου του Άθω έχουν κλειστεί από τις 16 Νοεμβρίου στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους στις Καρυές, οπότε και γίνεται επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος στο «Περιβόλι της Παναγιάς». «Παρατηρείται μία τάση αύξησης στους εμβολιασμούς. Εκτός από αυτούς που έρχονται να κάνουν την τρίτη δόση, είναι πολλοί και αυτοί που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση. Η κατάσταση είναι αρκετά ελεγχόμενη» δήλωσε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Δοκουσλής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, στο Άγιον Όρος με αφορμή τους τελευταίους δύο θανάτους μοναχών και πρόσθεσε: «Το πιο ακραίο που έχω ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα από κάποιους μοναχούς είναι ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός. Αυτοί, όμως, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι προσπάθειες πειθούς των μοναχών για να εμβολιαστούν θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Στο 30% το ποσοστό εμβολιασμού των μοναχών μέχρι στιγμής
Μέχρι στιγμής το ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό των μοναχών αγγίζει το 30% σύμφωνα με το διευθυντή του Κέντρου Υγείας αλλά και πηγών από την πολιτική διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας καθώς οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν τους 400 με 500 από τους συνολικά 1700 που ζουν στο Όρος. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 50% αν προστεθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός, κυρίως εργαζόμενοι που κινούνται εντός του Αγίου Όρους και ακόμη περισσότερο (60%-70%) αν προστεθούν και οι ανεμβολίαστοι νοσήσαντες.
Πηγές κοντά στη πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους τόνιζαν στο ethnos.gr ότι «όπως υπάρχει ανησυχία σε όλη τη χώρα, έτσι υπάρχει και εδώ. Δεν νομίζουμε ότι συμβαίνει κάτι παραπάνω. Το Άγιον Όρος είναι ένας περιορισμένος χώρος και οπωσδήποτε μεγαλοποιείται περαιτέρω κάθε γεγονός. Διακινούνται και εδώ θεωρίες και απόψεις που ακούμε σε όλο τον κόσμο».
Με ελαφρά συμπτωματολογία δύο παιδάκια στην Αθωνιάδα Σχολή
Συνολικά μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 9 Νοεμβρίου υπήρχαν καταγεγραμμένα στο Κέντρο Υγείας 17 ενεργά κρούσματα, κανένα σε βαριά κατάσταση ενώ υπό παρακολούθηση είναι και δύο παιδάκια στην Αθωνιάδα Σχολή με ελαφρά συμπτωματολογία. Κανένα κρούσμα δεν έχουν οι Ιερές Μονές Ξηροποτάμου και Μεγίστης Λαύρας. Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα όταν υπάρχουν κρούσματα σε μια Μονή και κρίνεται ότι αυτά δεν είναι αναγκαίο να μεταφερθούν σε νοσηλευτικές μονάδες εκτός Αγίου Όρους τότε οι Ιερές Μονές σταματούν να δέχονται επισκέπτες. Οι ασθενείς μπαίνουν σε καραντίνα, οι δε Μονές παύουν να δέχονται προσκυνητές για να μην υπάρξει διασπορά αλλά και να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας. Επισκέπτες δεν δέχονται αυτή τη στιγμή οι Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Ξενοφώντος και η σκήτη του Προφήτη Ηλία. Ειδικά, η σκήτη του Προφήτη Ηλία είναι θετική εδώ και πολλές μέρες. Από τα συνολικά 18 άτομα δεν θετικοποιήθηκαν μόνο τρία ενώ οι υπόλοιποι το ξεπέρασαν με ελαφρά συμπτωματολογία.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Η είσοδος στο Άγιον Όρος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι περιορισμένη. Μπαίνουν μόνο προσκυνητές οι οποίοι έχουν προσκληθεί και έχουν την άδεια της Μονής που θα τους δεχτεί, ενώ δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη μια στην άλλη Μονή. Προ της παραλαβής του διαμονητήριου από την Ουρανούπολη οποιοσδήποτε προσκυνητής ή εργαζόμενος, υφίσταται τεστ, μια πρωτοβουλία που «τρέχει» το τελευταίο εξάμηνο με έξοδα του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιου Μαρτίνου. Αν είναι θετικός ο ενδιαφερόμενος δεν παίρνει διαμονητήριο και οι λιμενικές αρχές του απαγορεύουν την επιβίβαση στο καραβάκι.
Επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος
Η πανδημία ατόνησε και τις επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων στο Άγιον Όρος καθώς η τελευταία καταγράφηκε προ εξαμήνου και ήταν από τα Βαλκάνια. Τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς αυτή έχει ανακοινωθεί ήδη στην Ιερά Κοινότητα. Πρόκειται για ένα προσκύνημα που κατά καιρούς κάνει ο Παναγιώτατος δεδομένου ότι είναι ο Επίσκοπος του Αγίου Όρους ενώ αυτή φορά γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών της πατριαρχικής διακονίας του.

ethnos.gr