Ολοκληρώθηκε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η μαραθώνια σύσκεψη των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία της χώρας τα οποία μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού οδήγησε τους επιστήμονες στην απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα από την προσεχή Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής.
Η αρμόδια επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε για περισσότερες από δύο ώρες, υπέβαλε την πρότασή της στην κυβέρνηση η οποία αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Οι επίσημες ενημερώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να γίνουν αύριο, Σάββατο, όπου θα αναλυθούν και όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν από εδώ και έπειτα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Το παρασκήνιο των αποφάσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρξε η σκέψη να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία από τη Λάρισα και πάνω, καθώς οι περισσότερες περιοχές παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Στη συνέχεια, ωστόσο, προστέθηκαν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ επί τάπητος τέθηκε το «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, λύση η οποία προκρίθηκε από τους ειδικούς, καθώς καταγράφηκε διάσταση απόψεων εντός της Επιτροπής για το αν το μέτρο είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πανελλαδικά.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες ξεκαθάρισε ότι ακόμα και για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα γίνουν στοχευμένα έξυπνα τεστ από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί αν τελικά θα ανοίξουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 30 Νοεμβρίου.
Πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:
Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων
Τηλεκπαίδευση: Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

(in.gr)