Διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη από χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς του λιανεμπορίου προκειμένου να αποσαφηνισθούν κάποιες «γκρίζες ζώνες» στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από μεθαύριο Σάββατο, ενώ επιδίωξη των εμπόρων είναι να πετύχουν και κάποιες «βελτιώσεις» σε ό,τι αφορά το ύψος των προβλεπόμενων προστίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί σχετικά με το ποιος θα είναι υπεύθυνος και ταυτόχρονα υπόλογος σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και RCR ή rapid test στην περίπτωση των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς, κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων, εμπορικών πάρκων και εκπτωτικών χωριών. Οι διαβουλεύσεις επίσης αφορούν τη μείωση των προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα θα διπλασιασθούν για τους παραβάτες.
Οι όποιες βελτιώσεις, πάντως, δεν φαίνεται να αμβλύνουν τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου –αλλά και της εστίασης– για τα νέα μέτρα, τα οποία, ειδικά σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, χαρακτηρίζονται «κεραυνός εν αιθρία». Οι αντιδράσεις έγκεινται στα ακόλουθα σημεία:
• Με τα μέτρα μένει στην ουσία εκτός φυσικών καταστημάτων, και μάλιστα στο μέσο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, ένα μεγάλο μέρος αυτών που κυρίως κινούν την αγορά και πρόκειται για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.
• Στην Ελλάδα λειτουργούν 130.000 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις με 1-2 απασχολούμενους, κάτι που στην ουσία δυσκολεύει πάρα πολύ τον έλεγχο των πιστοποιητικών.
• Στις αλυσίδες λιανικής θα πρέπει να απασχολούνται άτομα αποκλειστικά για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των rapid tests, με τους εμπόρους να επισημαίνουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις ταυτότητες των πελατών. Αυτό επίσης που επισημαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες είναι ότι ο έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλες ουρές έξω από αυτές, την ώρα που πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στη συνεχή ροή πελατών.
• Τίθεται για μία ακόμη φορά ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, καθώς στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν και προϊόντα bazaar (είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, βιβλία κ.ά.), δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.
«Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του λιανεμπορίου με επανάληψη λαθών του παρελθόντος μέσω ενός δυνητικά άτυπου lockdown στο 60% του ενεργού πληθυσμού της χώρας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό θα δώσει το άλλοθι στην πολιτεία ώστε να μην αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σε αυτές».
Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Καταστροφικά για την εστίαση και ταυτόχρονα πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού, ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, χαρακτήρισε τα μέτρα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση των χρεών των επιχειρήσεων, νομοθετική παρέμβαση για τα ενοίκια των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
Δήμητρα Μανιφάβα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)