«Ανθρακες ο θησαυρός» αποδείχθηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αυτή, διαθέτοντας κατοικίες σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας. Με εξαίρεση ίσως ορισμένες περιοχές των νοτίων προαστίων, οι οποίες έτυχαν κάποιας ζήτησης, μόνο όμως κατά τους θερινούς μήνες, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι ξένοι επισκέπτες ήταν λιγοστοί και σίγουρα όχι αρκετοί, ώστε να δικαιολογήσουν την επένδυση για την ανακαίνιση/ανακατασκευή ακινήτων στις περιοχές αυτές, ή ακόμα περισσότερο την αγορά με στόχο την εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυτό αποκαλύπτουν και τα σχετικά νούμερα των αγγελιών ακινήτων στις εν λόγω πλατφόρμες, έχοντας καταγράψει μεγάλη πτώση από το υψηλό στο οποίο είχαν βρεθεί προ διετίας (ή ακόμα και πριν από ένα χρόνο σε ορισμένες περιοχές). Κατά μέσον όρο, η πτώση διαμορφώνεται πέριξ του 50%, ωστόσο δεν λείπουν και περιπτώσεις, όπου καταγράφεται μείωση της τάξεως του 70%, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.
Η κάμψη είναι σημαντικότερη στα βόρεια προάστια, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούσαν μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη αγορά, για όσους κινήθηκαν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η απόστασή τους από τα τουριστικά αξιοθέατα και η έλλειψη προσβάσεων από μέσα σταθερής τροχιάς, τα καθιστούσαν εξαρχής περιοχές που απευθύνονταν σε ένα διαφορετικό κοινό. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα βόρεια προάστια απευθύνονται κατά βάση στο ελληνικό κοινό, σε ανθρώπους από την Περιφέρεια, που επισκέπτονται την Αθήνα για λίγες ημέρες, π.χ. για επαγγελματικούς λόγους, ή για λόγους υγείας. Ακόμα κι έτσι βέβαια, οι επιλογές των ανθρώπων αυτών είναι πολλαπλές και δεν χρειάζεται να περιοριστούν στα βόρεια προάστια, αν π.χ. η δουλειά τους είναι στο κέντρο της Αθήνας, ή στα νότια προάστια, ή ακόμα και τον Πειραιά.
Ως εκ τούτου, ακόμα και στο απόγειο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Κηφισιά και το Μαρούσι, οι αγγελίες δεν ξεπερνούσαν τις 171, 167 και 237 αντίστοιχα. Σήμερα, τα αντίστοιχα νούμερα είναι μόλις 92, 71 και 133, σημειώνοντας πτώση κατά 46,2%, 57,4% και 43,8%.
Μεγαλύτερες «αντοχές» εμφανίζουν οι περιοχές των νοτίων προαστίων και γενικότερα σημεία όπου είναι ευκολότερη η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, π.χ. λόγω του μετρό. Η εγγύτητα προς τη θάλασσα ακόμα και σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, έχει βοηθήσει περιοχές όπως ο Αλιμος, η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο, η Βούλα και η Βουλιαγμένη να διατηρήσουν έναν αρκετά υψηλό αριθμό αγγελιών, έστω κι αν αυτός υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συνοικίες πέριξ της Ακρόπολης, τα ακίνητα στις περιοχές των νοτίων προαστίων εμφανίζουν μεγαλύτερη εποχικότητα, με αποτέλεσμα τα μηνιαία έσοδά τους να μην είναι ανάλογα, λόγω της χαμηλότερης πληρότητας.
Ενδεικτικό της διαφοράς με το κέντρο της Αθήνας, είναι ότι π.χ. στο εμπορικό τρίγωνο, που είναι η δημοφιλέστερη περιοχή για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ακόμα και σήμερα απαντώνται 1.585 αγγελίες, έχοντας υποχωρήσει μόλις 11% σε σχέση με τον φετινό Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, στο Κουκάκι συναντά κανείς σήμερα 824 αγγελίες ακινήτων, μόλις 18% λιγότερες από τις 973 του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε άλλες περιοχές του κέντρου βέβαια, η πτώση είναι αισθητά μεγαλύτερη, καθώς οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών προτίμησαν να τα εκμισθώσουν μέσω μακροχρόνιων συμφωνιών, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν επιστρέψει η ζήτηση από ξένους επισκέπτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2021, αυτή δεν θα είναι αρκετή, ώστε να επιτρέψει κάποιο κέρδος.
NIKOΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)