Ο αναδυόμενος κίνδυνος των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως η Δέλτα και η Λάμδα, σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς ανοσοποίησης σε ορισμένες περιοχές, κάνει τους επιστήμονες να μιλούν με σαφήνεια για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειωθεί.
Η μετάλλαξη Δέλτα που προελαύνει στη Βρετανία και όσα αυτή προμηνύει δεν είναι ευοίωνα. Ήδη έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία και τη Ρωσία, ενώ δημιούργησε τοπικές εστίες έξαρσης και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης και στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος. Μάλιστα, έγινε και έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα πως «η μοναδική μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
«Πιθανα τοπικά lockdown»
Για επικράτηση του νέου στελέχους μέσα στον Αύγουστο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προειδοποιώντας ότι η λύση είναι τα εμβόλια και πως είναι πιθανό να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε, από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοιό στελέχους «Δέλτα» στην Κρήτη, ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον πλανήτη κρούει ηχηρό «καμπανάκι» για άμεση δράση, με ερευνητές του Cambridge να υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να πλήξει ακόμη και πλήρως εμβολιασμένους νοσοκομειακούς, που αναγκαστικά πρέπει να περιθάλπουν ασθενείς με χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.
Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι – προκειμένου να μην επαναπροσβληθούν και μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς – πρέπει να καταφύγουν σε ενισχυτική δόση εμβολίου.
Παράλληλα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), Αντρέα Άμον, απηύθυνε έκκληση για πλήρη εμβολιασμό όλων ενόψει της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού ECDC κάλεσε τον πληθυσμό να σπεύσει να προστατευθεί καθώς η μετάλλαξη που προέρχεται από την Ινδία αναμένεται να σαρώσει τη Γηραιά Ήπειρο πλήττοντας ουσιαστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Τώρα είναι η ώρα να κάνετε το βήμα παραπάνω. Διαθέτουμε διάφορα εμβόλια κατά της Covid-19, και κάθε μία μόλυνση που προλαβαίνουμε μέσω της τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας είναι μια ζωή που μπορεί να σωθεί μέσω του εμβολιασμού»
Από ανέμελο καλοκαίρι, φθινόπωρο ανησυχίας;
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, έστειλε και αυτός μήνυμα για τη μετάλλαξη Δέλτα, επισημαίνοντας πως «μόνο ο πλήρης εμβολιασμός μας προστατεύει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου «να μην μετατραπεί ένα πολύ ανέμελο καλοκαίρι, σε φθινόπωρο ανησυχίας».
Πρόσθεσε, δε, ότι οι κανόνες προστασίας και υγιεινής θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται με συνέπεια, κυρίως στους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα σενάρια του ECDC, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Διχασμός στη Σύνοδο κορυφής
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε επισταμένα το ζήτημα της «εκτόξευσης» των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να θέτουν θέμα συντονισμένης και αυστηρότερης προσέγγισης στα ταξίδια από επικίνδυνες περιοχές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πίεσε για την υιοθέτηση μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι διαδεδομένη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες απαντώντας στη Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων.
Η Δέλτα απειλεί το τείχος ανοσίας στο Ισραήλ
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως περίπου οι μισοί ενήλικες που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στο Ισραήλ, μετά τις νέες εξάρσεις που έχει πυροδοτήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη, είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.
Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στο να επιβάλει εκ νέου το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους.
Τα αρχικά ευρήματα των αξιωματούχων Υγείας του Ισραήλ, δείχνουν ότι περίπου το 90% των νέων μολύνσεων σχετίζονται με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ωστόσο οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι ότι ακόμη και αν εξαπλωθεί, το εμβόλιο θα εμποδίσει μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών βαριάς νόσησης.
Ανησυχία και για τη μετάλλαξη Λάμδα
Την ώρα που στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, στη Λατινική Αμερική εξαπλώνεται η Λάμδα ή C.37, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στο Περού, όπου εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, η μετάλλαξη Λάμδα αντιπροσωπεύει το 82% των νέων λοιμώξεων και αφορά επίσης μία στις τρεις επιβεβαιωμένες μολύνσεις στη Χιλή. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται ταχέως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Μεξικό.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη Λάμδα είναι πιο επιθετική», δήλωσε ο ιολόγος του ΠΟΥ, Ζάιρο Μεντέζ-Ρίκο. «Είναι πιθανό να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά αξιόπιστα δεδομένα για να τα συγκρίνουμε με τη Γάμμα ή τη Δέλτα».
Οι Άλφα (B.1.1.7), Βήτα (B.1.351), Δέλτα (B.1.617.2) και Γάμμα (P.1) κατηγοριοποιούνται ως «παραλλαγές ανησυχίας» από τον ΠΟΥ, με την ταξινόμηση να υποδεικνύει ότι είναι πιο μεταδοτικές και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οδηγώντας σε πιο σοβαρή ασθένεια. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα τελειώσει έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παραλλαγές όπως η Λάμδα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να επιτευχθεί αυτό.
Ο Μεντεζ-Ρίκο επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα: «Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παγκοσμίως ήταν γενικά αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι είναι λιγότερο έναντι της Λάμδα».
«Είχαμε 200 μολύνσεις με τη Λάμδα τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα, σημειώνοντας πως «μέχρι το τέλος Μαρτίου, αποτελούσε το ήμισυ όλων των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Λίμα. Τρεις μήνες αργότερα, η Λάμδα έχει γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στο Περού.
Ο Τσουκαγιάμα είπε ότι η Λάμδα ήταν πιο μεταδοτική: «Με 187.000 νεκρούς και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, είμαστε η χώρα που έχει αγωνιστεί περισσότερο σε ό,τι αφορά τον ιό. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα μετάλλαξη ξεκίνησε εδώ».
Λατινική Αμερική: Το επίκεντρο των μεταλλάξεων
Η Λατινική Αμερική -που μετρά ήδη πάνω από 1 εκατ. θανάτους από κορωνοϊό- θα μπορούσε να γίνει το νέο επίκεντρο των μεταλλάξεων. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, η εξαιρετικά μεταδοτική Β.1.621 (παρόμοια με τη βρετανική), εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.
Ο συνδυασμός χαμηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης, μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων και έλλειψης εμβολίων έχουν αποδειχθεί τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τη μετάλλαξη Λάμδα.
«Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 60% των πολιτών της, αλλά αποτελεί εξαίρεση στην ήπειρο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου (Χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο). Μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρες, αλλά σίγουρα θα είναι πιο μεταδοτικές».
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ