Σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας COVID-19, όπου θα πρέπει να συνυπάρξουμε με τον κορωνοϊό, χωρίς επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά με τη δική μας ευθύνη να επιλέξουμε από όλα όσα μάθαμε τα δύο χρόνια της πανδημίας το πώς να προστατευθούμε από τον ιό, εισέρχεται η χώρα μας. Από μεθαύριο η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζουν ήδη άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν προχωρήσει σε σχεδόν πλήρη χαλάρωση των μέτρων, με το σκεπτικό ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα συνεχίσει να μας απειλεί και εμείς θα πρέπει να ζούμε μαζί του, χωρίς όμως να διαταράσσουμε την κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Σε αυτή τη νέα φάση, ένα βασικό όπλο είναι το υψηλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Το 73% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο (πάνω από το 85% των ενηλίκων) και σχεδόν το 56,7% έχει κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό εκτιμάται ότι έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και έχει αποκτήσει ανοσία. Μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λίγο περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια (122.000 είναι επαναμολύνσεις). Θεωρείται βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα του CDC στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι το 57% των Αμερικανών έχουν αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 188 εκατομμύρια Αμερικανούς, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό των 80 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Ετσι, από μεθαύριο αναστέλλεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100%. Επιπλέον, εφεξής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι –συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των μελών ΔΕΠ– θα υποβάλλονται σε ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να παραστούν στους χώρους εργασίας τους, από δύο που ίσχυε έως τώρα. Eξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα. Επιπλέον αναστέλεται το πιστοποιητικό EUCDD στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αντίθετα, καθόλου σίγουρη δεν είναι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Αν και η αρχική πρόταση είναι να καταργηθεί σε κάποιους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουνίου, χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει αυτό. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μπορεί ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Ως προς το κομμάτι της μάσκας δεν διαταράσσεται ούτε η κοινωνική ούτε η οικονομική ζωή. Η μάσκα είναι ένα προστατευτικό μέτρο». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Ακόμα και με τη μετάλλαξη που έχουμε τώρα, όταν θα μπούμε πάλι σε φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, θα υπάρξει μια λογική έξαρση, η οποία θα είναι στα επίπεδα της βαριάς γρίπης που είχαμε παλαιότερα. Δεν έχουμε τελειώσει, γι’ αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, αλλά για αναστολή».
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)