Υπεγράφη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, η εφαρμοστική διευθέτηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα συμβάλλει στην άμεση υλοποίηση έργων στρατιωτικής υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος -δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής- ανέφερε ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζεται συνεχώς.
Την εφαρμοστική διευθέτηση υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δ3 του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και εκ μέρους της US European Command o υποδιευθυντής του J5/8, ταξίαρχος Nicholas A. Gentile, Jr. Σε αυτήν προβλέπεται η αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η εφαρμοστική διευθέτηση, πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ υπεγράφη τον Οκτώβριο από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Αντόνι Μπλίνκεν.
Στο συμβατικό κείμενο της MDCA, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια γίνεται αναφορά σε αμοιβαία απόφαση για περιφρούρηση «ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας» έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, «περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».
Η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.
Εκνευρισμός Ερντογάν για Αλεξανδρούπολη
Ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια γαλλικών Rafale από πλευράς Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη -όπου συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν– και αναφερόμενος στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ