Με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετίζεται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 εκτός ΜΕΘ, ενώ όσο περισσότερο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνολικά, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Η δε θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Αττικής είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό καταδεικνύει μελέτη που υπογράφουν ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με την οποία κατά το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας 1.535 θάνατοι ασθενών με COVID-19 σχετίζονται με αυτούς τους τρεις παράγοντες που καταδεικνύουν και διαχρονικά προβλήματα του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας.
Ειδικότερα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Public Medicine, ανέλυσε δεδομένα από περιστατικά διασωληνώσεων λόγω COVID-19 στη χώρα μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 6 Μαΐου 2021, διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκαν δύο επιδημικά κύματα. Από τους 6.282 διασωληνωμένους ασθενείς το συγκεκριμένο διάστημα, 2.294 ασθενείς επέζησαν και 3.988 ασθενείς κατέληξαν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους στην Εντατική. Ειδικότερα, 5.971 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 311 εκτός μονάδας. Το ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς εντός ΜΕΘ ήταν 62% και στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ 88%. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ θνητότητας και συνολικού αριθμού διασωληνωμένων. Ειδικότερα, όσο περισσότεροι είναι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας: από +25% όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400 ασθενείς έως και +57% όταν ξεπερνούν τους 800.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν είχαν οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής και η πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 35% για τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και κατά 40% για τους ασθενείς στην υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό θνητότητας των διασωληνωμένων ασθενών το διάστημα της μελέτης ήταν 62% στην Αττική, 66% στη Θεσσαλονίκη και 70% στην υπόλοιπη χώρα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εξετάστηκε, 947 αποδίδονται στην αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, 133 στη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, και 656 στο γεγονός ότι η νοσηλεία έγινε εκτός ΜΕΘ. Συνολικά 1.535 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ (λιγότεροι από 200 διασωληνωμένοι συνολικά), εντός ΜΕΘ και σε νοσοκομεία της Αττικής. Οι συντάκτες της μελέτες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η ανάλυση αποδεικνύει ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 επηρεάζεται δυσμενώς από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ακόμη και όταν αυτή είναι σε μέτρια επίπεδα, ενώ καταδεικνύει και γεωγραφικές ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, που σχετίζονται με την κατανομή κλινών Εντατικής, εξοπλισμού και εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και σωστής προετοιμασίας του και για επόμενες μετά COVID-19 εποχή κρίσεις δημόσιας υγείας.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)