Παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις αγορές, φαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει αφήσει την οικονομική κρίση πίσω της, καθώς όλο και μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα «Ιl sole 24 ore» σε σημερινό δημοσίευμά της, «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».
«Το ερώτημα είναι απλό: ‘’Αν ζείτε στην Ελλάδα και έχεις πτυχίο στη μηχανική ρομποτικής, τι κάνεις; Φεύγεις. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ’’ είναι η φράση με την οποία ξεκινά το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και η κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμα: τι ωθεί τους νέους ανθρώπους στη μετανάστευση».
Ως παράδειγμα, η εφημερίδα θέτει την υπόθεση του Κυριάκου Μαντούβαλου, ενός 38χρονου με πτυχίο στη λογοτεχνία, ο οποίος διχάζεται ανάμεσα στη στη διδασκαλία («το πάθος του») και στην εργασία σε ένα τουριστικό πρακτορείο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2017 συνολικά μισό εκατομμύριο Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό την αμέσως προηγούμενη πενταετία, σε μεγάλο βαθμό κάτω των 40 ετών.
«Οι αριθμοί σίγουρα εντυπωσιάζουν για μια χώρα 11 εκατ. κατοίκων. Αλλά ανησυχιά προκαλεί κυρίως η ποιότητα. Εκείνοι που φεύγουν είναι κυρίως τα λεγόμενα «ταλέντα», οι νεαροί που έχουν σπουδάσει, μιλούν καλά ξένες γλώσσες και μεγάλωσαν με μια ευρωπαϊκή ευαισθησία.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το σύνολο των πτυχιούχων που είπαν αντίο (ή ένα παρατεταμένο εις το επανιδείν) στην Ελλάδα είναι γύρω στις 180.000-2000.000: πρόκειται για μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες, ειδικούς που πήγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη (το 71% σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece), στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία», σημειώνει η έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ζοφερή.
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
Θεωρητικά, το χειρότερο πρέπει να έχει περάσει, αφού η χώρα έχει αφήσει πίσω της οκτώ χρόνια διάσωσης και τήρησης των περιορισμών που έθεσαν οι Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα των γεγονότων, αυτή που κυριαρχεί στους δρόμους της Αθήνας, είναι λιγότερο καθησυχαστική από ό, τι προκύπτει από τα τελετουργικά συγχαρητήρια για τους «τακτοποιημένους λογαριασμούς» και τις νέες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Οι στατιστικές, όπως αναφέρει η Il Sole 24 ore, αποκαλύπτουν τον Γολγοθά μιας γενιάς που βγάζει 1.000 ευρώ μεικτά με μια ή περισσότερες εργασίες, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού «στα όρια της φτώχειας» έφθανε το 2017 στο 34,8% έναντι 22,5% του μέσου όρου στην ΕΕ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Michigan, Γρηγόρη Αργυρού για το «Great Greek Brain Drain» τέσσερις στους δέκα Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ εργάζονται σε θέσεις μάνατζερ, στις πωλήσεις ή σε σε διοικητικά πόστα, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, ντοκτορά ή μερικά μάστερ, ενώ το 11% είναι απόφοιτοι πολυτεχνείων, το 5% Οικονομικών σχολών , το 4% Ιατρικών και το 3% Βιολογίας.
«Στο λίκνο του κλασικού πολιτισμού, την Ελλάδα, η ζωή είναι δύσκολη για τους νέους που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κυβέρνηση έβαλε μαχαίρι στα κονδύλια για την εκπαίδευση – έναν από τους τομείς θυσιάστηκαν στις ανάγκες των εθνικών λογαριασμών.
Το πλήρωσε και η διδασκαλία των λατινικών, που κόπηκε από τα αναλυτικά προγράμματα με το πρόσχημα της έμφασης σε τεχνικο-επιστημονικούς κλάδους. Μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρά ουσίας, δεδομένων των (σπάνιων) ευκαιριών που υπάρχουν στη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο», γράφει.
Οι συνέπειες στην οικονομία
«Ορισμένοι υπογραμμίζουν ότι η απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου βαρύνει αρνητικά στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που βασίζεται σχεδόν κατά 20% του ΑΕΠ της στον τουρισμό»,τονίζει σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι Έλληνες είναι δουλειές και επενδύσεις σε προγράμματα τόνωσης μιας σταθερούς απασχόλησης.
Κι όπως συμπεραίνει: «Η έκκληση για “εργασία, εργασία, εργασία” ακολουθεί μία από τις πιο διογκωμένες ανακοινώσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ενόψει ενός έτους-φωτιάς, του 2019. Τον Μάιο θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές.
Η επείγουσα ανάγκη να μπει φρένο στην μαζική έξοδο των νέων είναι ζητούμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, , που ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάσταση της χώρας.

(in.gr)