Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών, που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Η διαδικασία άρχισε στις 17 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών, με τους νέους ειδικούς φρουρούς να παρακολουθούν μαθήματα μεταξύ άλλων ποινικής δικονομίας, συνταγματικού δικαίου και εγκληματολογίας.
Η έναρξη της εκπαίδευσής τους είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Παπανικολάου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκκένωση της 34ετούς κατάληψης στο τμήμα Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
Τέσσερις μήνες αργότερα, η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης συμπίπτει χρονικά με τα βίαια περιστατικά που εκτυλίσσονται στον χώρο του ΑΠΘ, με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να συγκρούονται με φοιτητές που αντιδρούν στη δημιουργία βιβλιοθήκης στον χώρο που τελούσε υπό κατάληψη.
Το ΣτΕ είπε «ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά και τη χθεσινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία των ΟΠΠΙ. Την ίδια στιγμή, πάντως, από νεότερα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου επεξεργάζεται τροπολογία ώστε οι 400 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί να μπορούν να μετακινηθούν και να υπηρετήσουν σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες πλην της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως τα αστυνομικά τμήματα και η Αμεση Δράση. «Εχουμε επεξεργαστεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Εάν για παράδειγμα αύριο – μεθαύριο εκλείψουν οι λόγοι ύπαρξης του νέου Σώματος, όσοι υπηρετούν σε αυτό θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα πόστα», σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αποκάλυψαν χθες στην «Κ» ότι τη Δευτέρα κοινοποιήθηκε στους εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς διαταγή που τους υποχρεώνει μετά τη 17η Μαΐου να παρακολουθήσουν σεμινάριο της Αμεσης Δράσης και δη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα.
Το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας και την εσωτερική δομή της νέας υπηρεσίας πρόκειται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διευκρινίζουν ότι «δεν είχε πάρει μέχρι σήμερα υπογραφή, καθώς κρίναμε ότι έπρεπε να περιμένουμε πρώτα τη γνωμοδότηση του ΣτΕ».
Η κατανομή
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις για την κατανομή των 400 νέων ειδικών φρουρών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μη διατεθούν τα 200 από τα συνολικά 400 στελέχη των ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ, όπως ειπώθηκε χθες. Εξάλλου, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν χθες απορία για το κατά πόσον επαρκούν οι εναπομείναντες 200 ειδικοί φρουροί για την αστυνόμευση των υπολοίπων τριών κάμπους της Αττικής, στα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα διατεθούν αστυνομικοί.
Τέλος, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έθεσαν ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, με την τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης κ.ά., για την πλήρη αξιοποίηση των 400 στελεχών των ΟΠΠΙ.
Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)