«Οι κινήσεις του Ερντογάν δεν παράγουν δίκαιο», τονίζουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη νέα, απρόκλητη κλιμάκωση της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε χάρτες που δείχνουν το μισό Αιγαίο τουρκικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να πέσουν στην «παγίδα» που στήνει μεθοδικά ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς είναι σαφές πως επιδιώκει να οδηγήσει την Αθήνα σε τετελεσμένα που μπορεί να έχουν δύο διαφορετικές μορφές: είτε να συμβεί κάποιο λάθος «επί του πεδίου», δηλαδή ένα θερμό επεισόδιο από τον συνωστισμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή, είτε να αρχίσει ένας διάλογος που θα περιλαμβάνει πτυχές τις οποίες δεν συζητάει η ελληνική πλευρά. «Το ένα, μάλιστα, μπορεί να είναι και συνάρτηση του άλλου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Το Μαξίμου σε αυτή την ισορροπία τρόμου εδράζει όλες τις κινήσεις του σε δύο άξονες, όπως φάνηκε άλλωστε και με το χθεσινό μπαράζ διπλωματικής αντεπίθεσης. Ο πρώτος άξονας λέει «ψυχραιμία και δεν ακολουθούμε την Τουρκία στο παιχνίδι της». Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις διεθνείς επαφές, ώστε η ήδη εδραιωμένη άποψη πως η Τουρκία κινείται εκτός κάθε διεθνούς δικαίου να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό τον σκοπό, άλλωστε, είχε η χθεσινή, τετραπλή κινητικότητα με το διάβημα στην Αγκυρα και το μπαράζ επαφών με ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το στίγμα όλων των παραπάνω έδωσε χθες και ο Στέλιος Πέτσας. «Η Αγκυρα, με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η κλιμάκωση της Αγκυρας προσκρούει «στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».
Τα όσα υποστηρίζει η Αγκυρα αντίκεινται σε όσα έχουν καθοριστεί ήδη από τη δεκαετία του 1950 και έχουν δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτουν με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δηλαδή το FIR Αθηνών.
Τριμερής
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν. Το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων θα συνεχιστεί και αύριο με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία, για την τριμερή με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.
Και χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) παρέμεναν σε επιφυλακή, παρά το γεγονός ότι το «Ορούτς Ρέις», κινούμενο νοτιοδυτικά, έφθασε στο πιο δυτικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής από την Αγκυρα, έως και 80 ν.μ. από το Καστελλόριζο. Σήμερα το πρωί, αν συνεχίσει να κινείται με την ίδια ταχύτητα, θα φθάσει σε απόσταση περί τα 12 ν.μ. από τη Στρογγύλη, ένα από τα τρία νησιά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Οι εντολές που έχουν λάβει οι Ε.Δ. είναι να έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προστασία των διακηρυγμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή τα 6 ν.μ. από το σύμπλεγμα. Στην περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 με 12 ν.μ.) οι ελληνικές δυνάμεις ειδοποιούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μέσω ασυρμάτου, ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)