Ψυχραιμία και αναμονή για την επιστημονική τεκμηρίωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το κατά πόσον το εμβόλιο της ΑstraZeneca συνδέεται με την εκδήλωση ενός σπάνιου συνδρόμου που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, συνιστά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως ανέφερε, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 346.900 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχει καταγραφεί ένα «πιθανό» περιστατικό του συνδρόμου το οποίο και έχει συμπεριληφθεί στο σύνολο των περιστατικών που εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει συνολικό επιστημονικό πόρισμα τις επόμενες ημέρες. Με αφορμή τον δισταγμό που εκφράζεται από πολλούς για το συγκεκριμένο εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου προέτρεψε τους πολίτες να δουν τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων λόγω COVID-19 και «να σταθμίσουν τον σοβαρό, κοντινό, άμεσο κίνδυνο από τη νόσο, με τον πολύ μακρινό κίνδυνο από πιθανή σπάνια παρενέργεια του εμβολίου». Πάντως, οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου. Σύμφωνα με αυτές, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία πέραν των 4 ημερών και δερματικές εκδηλώσεις, όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες σαν από τσίμπημα καρφίτσας.
Τα στοιχεία
Χθες, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 53.000 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί, η πλειονότητα των οποίων (περίπου 1.400.000) με το εμβόλιο της Pfizer, πάνω από 128.600 με το εμβόλιο της Moderna και 346.900 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στα 2.450.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, το 67% είναι με το εμβόλιο της Pfizer, το 25% με της AstraZeneca και το 8% με της Moderna. Το τελευταίο δεκαήμερο, το ποσοστό των ατόμων που ήταν συνεπή στο ραντεβού για εμβολιασμό ήταν 97% για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αντίστοιχα, το ποσοστό ακύρωσης των ραντεβού (μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr) είναι έως 1% για τα εμβόλια Pfizer και Moderna και έως 3% για της AstraZeneca. Αξίζει να τονιστεί ότι επιλογή εμβολίου από τους πολίτες δεν είναι εφικτή.
Χθες ανακοινώθηκαν 1.866 νέα κρούσματα COVID-19 (πραγματοποιήθηκαν περίπου 16.300 τεστ), εκ των οποίων τα 783 εντοπίστηκαν στην Αττική, 245 στη Θεσσαλονίκη, 112 στην Αχαΐα, 36 στην Καρδίτσα και 28 στην Κοζάνη. Χθες δηλώθηκαν 73 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 759 ασθενείς.
Το υψηλό επιδημικό φορτίο που δεν υποχωρεί σε Αχαΐα και Κοζάνη και η σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη με παράλληλη ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της περιφέρειας ήταν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις συγκεκριμένες περιοχές. Οπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι περιοχές αυτές ήταν εδώ και αρκετό καιρό στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξάνει διαρκώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt παρά τη λήψη μέτρων δεν κάμπτεται, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους.
Το στοιχείο όμως που οδήγησε στην έκτακτη γνωμοδότηση για τη μη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές ήταν η σοβαρή επιβάρυνση των νοσοκομείων και η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι, το πρωί της Κυριακής, η πληρότητα στα νοσοκομεία στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη ήταν κοντά στο 100%, στην Αχαΐα η πληρότητα στις απλές κλίνες ήταν στο 95%, με μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ COVID κενές, ενώ στο 90% είναι και η κάλυψη των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)