Σε μια επιχείρηση υπενθύμισης ότι το Αιγαίο παραμένει βασικός χώρος τουρκικών διεκδικήσεων εντάσσονται οι πρόσφατες ενέργειες της Αγκυρας, με τελευταίες τις χθεσινές υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν χθες το μεσημέρι πάνω από το Αγαθονήσι, την Παναγιά και τις Οινούσσες. Η έξοδος του «Τσεσμέ», οι υπερπτήσεις και η εμπρηστική ρητορική ακολουθούν μια στάση που έγινε αντιληπτή στην ελληνική πλευρά και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγκυρα επιθυμεί διάλογο για τα ζητήματα του Αιγαίου και όχι για την Ανατολική Μεσόγειο, εξέλιξη η οποία συνιστά αλλαγή στάσης σε σύγκριση με την τελευταία φάση των διερευνητικών (από το 2012 έως το 2016).
Ως προς τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, είναι δεδομένο ότι αυτός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προτού ολοκληρωθούν τα ναυτικά γυμνάσια που έχει προαναγγείλει η Αγκυρα (άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» έως τις 5 Μαρτίου). Υπενθυμίζεται πως, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», η Αθήνα είχε προτείνει ημερομηνίες για τον νέο γύρο των διερευνητικών τις οποίες η Αγκυρα ουσιαστικά απέρριψε, καθώς πάνω σε αυτές (3 έως 5 Μαρτίου) ανακοινώθηκαν ασκήσεις.
Χθες, πέρα από τις νέες υπερπτήσεις και την επιστροφή του «Τσεσμέ» προς την περιοχή που έχει δεσμευθεί με NAVTEX έως και τις 2 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προέβη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. «Πρέπει να δουν πως από την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Ακάρ, εξαπολύοντας ευθύτατη απειλή προς την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ». «Οπως ξέρετε, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το πλοίο “Τσεσμέ” το οποίο πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες. Βέβαια, η κατάλληλη απάντηση δόθηκε από τους αρμοδίους μας. Για άλλη μία φορά τονίζω πως αυτή η στάση δεν έχει σχέση με τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο κ. Ακάρ.
Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα προσπαθεί να μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά σε προβλήματα της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Και κατέληξε αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα εδάφη και στα ύδατα κανενός. Ομως δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, όπως και στην Κύπρο».
Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία απάντησης στην Τουρκία με κάθε αφορμή. «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση – η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ. Αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του Δημοτικού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε, εξάλλου, τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και τον Αιγύπτιο Σάμεχ Σούκρι, με αντικείμενο τις περιφερειακές εξελίξεις.

Βασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)