Δύο περιστατικά που συνέβησαν στην Αχαΐα την τελευταία εβδομάδα –λίγες ημέρες πριν ισχύσει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας– έχουν αναδείξει περιπτώσεις γιατρών – αρνητών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ούτως ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο.
Το ένα από τα περιστατικά αφορά γιατρό σε εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα, η οποία ισχυρίστηκε πως ο κορωνοϊός είναι μια γρίπη, ενώ ειρωνεύτηκε τη μητέρα μιας 16χρονης όταν εκείνη επιβράβευσε την κόρη της για τον εμβολιασμό της – σύμφωνα με την καταγγελία. «Μπράβο γιατί; Γιατί έκανε το εμβόλιο; Οχι βέβαια», τόνισε η γιατρός, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα – η 6η Υγειονομική Περιφέρεια διεξάγει έρευνα πάνω στο συμβάν. Το δεύτερο περιστατικό ήρθε στο φως χάρη σε ανάρτηση χρήστη στο Facebook, η οποία ανέφερε ότι γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της Αχαΐας προέτρεπε ασθενή του που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη να μην εμβολιαστεί, λέγοντας πως τα εμβόλια έχουν μέσα νερό. Ο 45χρονος ασθενής, η πεθερά και ο πεθερός του κόλλησαν τον ιό και, σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση, βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο, με τον 45χρονο να είναι εκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έκανε τη Δευτέρα σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας. «Ο γιατρός που καταγγέλλεται ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ;», ρώτησε. «Τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά;». Η Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, λέει στην «Κ» πως ενώ και η ίδια διάβασε για το περιστατικό, δεν έχει γίνει καμία σχετική επίσημη καταγγελία στον σύλλογο για τον ίδιο ή για κάποιον άλλον «αρνητή» γιατρό, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είναι αντιεμβολιαστές.
«Γενικώς στην Αχαΐα έχουμε ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο», αναφέρει η κ. Μαστοράκου. Η ίδια τονίζει πως ενώ το 95% των γιατρών της περιοχής έχει εμβολιαστεί, περίπου 1.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όπως νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και, όπως φαίνεται, ούτε πρόκειται. «Δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και θα ξεκινήσουν απεργίες έναντι της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών», δηλώνει η κ. Μαστοράκου.
Αντίστοιχες κινήσεις έχουν ήδη γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. στο Κιλκίς, όπου μέλη του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποίησαν την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από το γραφείο του διοικητή.
«Πολλά άτομα εργάζονται σε μονάδες COVID-19, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αυτό», τονίζει η κ. Μαστοράκου σχετικά με την Αχαΐα, συμπληρώνοντας πως το ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που αρνείται να εμβολιαστεί κυμαίνεται γύρω στο 20% στο Δημόσιο.
«Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι υγειονομικοί ότι από τη δική τους συμπεριφορά θα κινδυνεύσουν ζωές», σημειώνει στην «Κ». Κι ενώ η Πολιτεία αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα που θα αποκλείουν τους ανεμβολίαστους από πολλές δραστηριότητες, αρκετοί δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Η κ. Μαστοράκου καταγγέλλει πως τις τελευταίες μέρες υγειονομικοί και μη έχουν ζητήσει τόσο από την ίδια όσο και από άλλους γιατρούς και φαρμακοποιούς να εκδώσουν ψευδή πιστοποιητικά νόσησης, έναντι αμοιβής. «Αντίστοιχα, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά να μην κάνουν το εμβόλιο», τονίζει, ζητώντας από την Πολιτεία να προσέξει, κάνοντας ελέγχους σε κέντρα που δίνουν πολλά θετικά τεστ σε σχέση με τον μέσο όρο της περιοχής. Τονίζει πως τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν φουντώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Υπάρχει κάτι οργανωμένο», λέει στην «Κ», «θα υπάρξει μεγάλη καθήλωση του εμβολιαστικού προγράμματος».
Hλιάνα Μάγρα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)