Τις αναβολές επί αναβολών ειδικά στις ποινικές δίκες, που συνεπάγονται τεράστιο και δυσβάσταχτο κόστος για το Δημόσιο, απίστευτη ταλαιπωρία για δικαζόμενους πολίτες και μάρτυρες, επιχειρεί τώρα, με ορισμένες στοχευμένες διατάξεις, να περιορίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εξειδικευμένες παρεμβάσεις στο σύστημα εκδίκασης ποινικών υποθέσεων (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) προβλέπεται ότι μόνον μία φορά μπορεί μία δίκη να αναβληθεί επειδή ο δικηγόρος ενός εκ των διαδίκων έχει άλλη δίκη ή άλλη σημαντική δικηγορική απασχόληση (ανάκριση και λοιπές διαδικασίες).
Φαινόμενο
Μέχρι τώρα το φαινόμενο των συνεχών αναβολών με την επίκληση του λόγου ότι ο δικηγόρος είχε άλλη δίκη, είχε οδηγήσει σε αδιανόητες στρεβλώσεις την ποινική διαδικασία.
Καθημερινά στα δικαστήρια δίνονται αναβολές, μία και δύο και περισσότερες φορές, με το σκεπτικό ότι κάποιος δικηγόρος έχει άλλη δίκη ή άλλη απασχόληση στην οποία ανυπερθέτως πρέπει να παραστεί.
Πρόσφατα, σε μεγάλες ποινικές δίκες, δικηγόροι εμφάνισαν με την έναρξή τους λίστα με ημερομηνίες που είχαν αλλού δικαστήρια για να πείσουν το δικαστήριο να αναβάλει την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, οι τραγικοί γονείς της είχαν αγανακτήσει από τις πολλές διακοπές και αναβολές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Νομοθέτημα
Πέραν της διάταξης για μία μόνο αναβολή για λόγους απασχόλησης του δικηγόρου, στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνεται και μία ακόμα σημαντική ρύθμιση, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα βοηθήσει.
Πρόκειται για διάταξη με την οποία αναβολή μπορεί να δίνεται για λόγους υγείας μόνον όταν πιστοποιείται η νοσηλεία από δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο και όχι απλώς από γνωμάτευση γιατρού όπως ισχύει έως τώρα.
Παράλληλα, προβλέπεται μία ακόμα διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό των αναβολών. Αφορά τους μάρτυρες, οι οποίοι πολλές φορές δεν προσέρχονται και η δίκη αναβάλλεται. Στο εξής για την απουσία τους, όταν είναι αδικαιολόγητη, θα πληρώνουν 500 ευρώ.
Επιτάχυνση
Και κάτι ακόμα: Οι διατάξεις αυτές, που είναι βοηθητικές στη γενικότερη προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ποινικές δίκες και να μην αναβάλλεται η εκδίκασή τους, αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα. Την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας δηλώνει στην «Κ» ότι οι εν λόγω διατάξεις «εκτιμάται ότι θα συμβάλουν ώστε οι δίκες να γίνονται, να μην αναβάλλονται και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται».
Ομως, ενώ οι διατάξεις έχουν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας αντιδρά με ένταση στη ρύθμιση που περιορίζει τις αναβολές για λόγους άλλης απασχόλησης των δικηγόρων σε μία και ζητεί να αποσυρθεί, επικαλούμενη λόγους διασφάλισης του υπερασπιστικού καθήκοντος των πολιτών αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της δικηγορίας. Μάλιστα προαναγγέλλει και κινητοποιήσεις αν η διάταξη αυτή τελικώς ψηφιστεί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολλούς». Παράλληλα τονίζεται ότι με την εν λόγω διάταξη «αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει», εννοώντας την αναβολή ή μη μιας δίκης.

Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)