Κατέληξε, δυστυχώς, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το τρίχρονο κοριτσάκι, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσούσε από κοροναϊό.

Οι γιατροί είχαν δώσει μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, όταν μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του αρχικά στο Θριάσιο, με πολύ υψηλό πυρετό.

Διασωληνώθηκε στο Θριάσιο

Σύμφωνα με τον Alpha, το παιδί είχε μεταφερθεί αρχικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, χωρίς τις αισθήσεις του από τους γονείς του.

Οι γιατροί του Θριασίου έδωσαν μάχη ώστε να κρατηθεί στη ζωή το παιδί και μόλις άρχισε να αναπνέει διασωλήνωσαν τη μικρή πάλι και τη μετέφεραν στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Από εκεί, διακομίστηκε στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».

Το κοριτσάκι είχε υψηλό πυρετό, που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, εδώ και τρία 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο κοροναϊός προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα διαπιστωθούν μετά από ιατροδικαστική εξέταση.

Τα ανήλικα θύματα του κοροναϊού

Η απώλεια της τρίχονης μικρούλας ανεβάζει τον αριθμό των ανήλικων θυμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας σε οκτώ.

Παράλληλα, η τρίχρονη είναι η τέταρτη απώλεια ανηλίκου από κοροναϊό μέσα στο 2022.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί θάνατος ανηλίκου τους τελευταίους επτά μήνες.

Ο πιο «βαρύς» μήνας αναφορικά με τις απώλειες ανηλίκων ήταν ο περασμένος, Ιανουάριος οπότε κατέληξαν λόγω επιπλοκών της λοίμωξης τρία παιδιά και έφηβοι.

Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην Όμικρον

Tα αυξημένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών στα τελευταία κύματα της πανδημίας ίσως οφείλονται στην ικανότητα της Όμικρον να προσβάλλει πιο εύκολα τη μύτη των ανηλίκων, διαπιστώνει μικρή μελέτη στις ΗΠΑ.

Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει ότι ο κοροναϊός προσβάλλει πιο εύκολα τους βλεννογόνους της μύτης στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά.

Μελέτες είχαν δείξει ότι οι βλεννογόνοι των παιδιών εκδηλώνουν πιο ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.

Ωστόσο τα εργαστηριακά πειράματα με την Όμικρον δίνουν διαφορετική εικόνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία πρόσθεσαν την παραλλαγή σε δείγματα ρινικών κυττάρων από 23 υγιή παιδιά και 15 υγιείς ενήλικες, οπότε διαπίστωσαν ότι η ανοσιακή αντίδραση των παιδιών ήταν «σημαντικά λιγότερο έντονη στην περίπτωση της Όμικρον», όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS Biology.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα των παιδικών βλεννογόνων πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα ή του αρχικού πανδημικού στελέχους.

«Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με τον αυξημένο αριθμό παιδιατρικών λοιμώξεων στη διάρκεια του κύματος Όμικρον» γράφουν οι ερευνητές, αν και αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες.

(in.gr)