Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά είναι έτοιμο πλέον να γίνει σχέδιο προεδρικού διατάγματος και να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, το ρυμοτομικό σχέδιο και η πράξη εφαρμογής.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, σε χρόνο ρεκόρ, σε δύο έτη, ολοκλήρωσε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΣ). Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, για την εκπόνηση ΕΠΣ χρειαζόταν χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός τόνισε πως «η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το 2018 αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης».
Οι δημοτικές ενότητες
Το ΕΠΣ αφορά τις εξής δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα και Πευκώνα. Πρόκειται για περιοχές με συνολική έκταση 7.935 στρεμμάτων. Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο «μπαίνει τάξη στις χρήσεις γης στην περιοχή και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής προγράμματος αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή, ώστε το Μάτι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές».
Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, η οποία αφορά την εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την πράξη εφαρμογής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί 15 χρόνια ή και περισσότερα. Πριν από λίγες ημέρες το ΤΕΕ ξεκίνησε τη δημοπράτηση των μελετών. Από τα 7.935 στρέμματα που περιλαμβάνει η περιοχή επέμβασης του ΕΠΣ, τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα. Από αυτά, τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλης. «Αρα, νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα. Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας», σημείωσε στη συνέντευξη ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Αξιοσημείωτο είναι πως δημιουργούνται περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τ.μ. στην περιοχή Σκουφέικα, όπου θα στεγαστούν άνθρωποι που έχασαν την κύρια κατοικία τους στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Οπως είπε ο κ. Ταγαράς, ορίζοντας ολοκλήρωσης για το ρυμοτομικό σχέδιο και την πράξη εφαρμογής είναι το επόμενο καλοκαίρι. «Η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν διαρκής και πρωτοφανής. Με εκατοντάδες επιστολές, συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις με όλους τους εμπλεκομένους», συμπλήρωσε.
Για «μεγάλη προσπάθεια για τα έργα της βιώσιμης κινητικότητας, τα οποία θα τα δούμε να περνούν σε επίπεδο εφαρμογής στην επόμενη φάση» μίλησε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. «Υπάρχει η πρόβλεψη για τον παραλιακό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ιεράρχηση του οδικού δικτύου η οποία δίνει δυνατότητα να έχουμε και ποδηλατοδρόμους αλλά και μεγάλα πεζοδρόμια με φύτευση», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. Επιπλέον, τίθεται ο στόχος να συνδεθούν οι ποδηλατικές υποδομές στο Μάτι με τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Στη συμβολή του ΤΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στασινός. «Το ΤΕΕ βοηθάει να γίνουν γρήγορα, με τις αναγκαίες εγγυήσεις τεχνικής επάρκειας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, έργα, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, όποτε του ζητηθεί από την πολιτεία, από οποιαδήποτε κυβέρνηση».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ