Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το αδιαμφισβήτητο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο χθες το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, με παράλληλη διατήρηση των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για δύο παράλληλες προσπάθειες σε πλήρη αλληλεξάρτηση σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Ελληνα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις και την επόμενη κιόλας ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί». Ανέφερε ακόμη ότι υφίσταται ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης και διανομής του εμβολίου, παράλληλα με μια εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού. Την επιστημονική ευθύνη έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, την εποπτεία της θα έχει η νέα κυβερνητική επιτροπή συντονισμού και διαχείρισης εμβολιασμού, η οποία επικυρώθηκε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Πρόεδρος της νέας επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα υπουργεία, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο παρακολούθησης της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα ένα ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη και δομές υγείας στα Γιαννιτσά, στην Εδεσσα και στη Βέροια.
Στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2020. «Στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι για το 2021 ακολουθεί το ενοποιημένο κυβερνητικό σχέδιο. Ο πρωθυπουργός, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα πολλά νομοσχέδια που συζητήθηκαν χθες, επισήμανε ότι όλα κατατείνουν σε ένα στόχο: «Από τη μία πλευρά, η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορωνοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και, από την άλλη, να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη, για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα νομοσχέδια κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική μνεία για την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία, όπως είπε, «αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης». Αναφερόμενος στην Παιδεία, παρέπεμψε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ομάδας προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στο εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης.
Ιερώνυμος: Πρώτος αν δεν είχα νοσήσει
Εμβολιαστείτε! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες προς όλους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ασθένησε από κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι ενώ θα ήθελε να είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί, οι θεράποντες ιατροί του δεν του το επιτρέπουν ακόμη λόγω της περιπέτειας με την υγεία του. Επισήμανε, όμως, ότι συμβολικά κάποιος από τους αρχιερείς θα είναι εκεί από την πρώτη ημέρα για να εμβολιαστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα είναι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. «Αυτή η κίνηση εκδηλώνει τη συμπαράσταση σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε να έχουμε καλά αποτελέσματα, ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε διαφορετικά τις μεγάλες αυτές ημέρες. Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων που αγωνίζονται καθημερινά, ενώ έκανε λόγο για την αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών, χαρακτηρίζοντάς τους λειτουργούς της αγαθοεργίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με την πολιτεία για τον εμβολιασμό.
Bασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)