Εγκρίθηκε χθες επισήμως το ελληνικό και άλλα 11 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από το Ecofin, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων ποσών από το Recovery and Resilience Facility, τον κορμό του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρώτη εκταμίευση αφορά προχρηματοδότηση 13% των συνολικών πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα (πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκταμιεύσεων ανά εξάμηνο βάσει της επίτευξης οροσήμων και στόχων). Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες χώρες των οποίων τα σχέδια εγκρίθηκαν χθες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Τέσσερα ακόμα σχέδια –αυτά της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Λιθουανίας– αναμένεται να εγκριθούν σε νέα συνεδρίαση του Ecofin στις 26 Ιουλίου. Το συνολικό ύψος της προχρηματοδότησης για τα 16 σχέδια φτάνει τα 50 δισ. ευρώ.
Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο (σε tweet του στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου. O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και «το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς». Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα 4 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης αναμένεται να εκταμιευθούν «έως το τέλος Ιουλίου», ενώ έως το τέλος του έτους η χρηματοδότηση από το RRF προβλέπεται να φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ. Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που είχε την πολιτική εποπτεία του σχεδίου, υπενθύμισε ότι ήταν το δεύτερο σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή των συμβάσεων δανεισμού και χρηματοδότησης. Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπάλας Ουτσβάρι, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε κάποια κράτη-μέλη από ό,τι σε άλλα, ωστόσο «είναι εφικτό σε ορισμένα η πρώτη εκταμίευση να γίνει πριν από το τέλος Ιουλίου». Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτογραφία) σημείωσε ότι, βάσει των νεότερων δεδομένων, η καταβολή της προχρηματοδότησης θα μπορέσει να γίνει στο σύνολό της, όχι σε δόσεις όπως εικαζόταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.
Αυτό κατέστη εφικτό με τη νέα έξοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες στις αγορές, με την οποία άντλησε 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 45 δισ. ευρώ σε πόρους για το Ταμείο Ανάκαμψης από τρεις εκδόσεις τον τελευταίο μήνα.
Σχετικά με τις αναφορές σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο ελληνικό σχέδιο, κυβερνητική πηγή εξηγεί στην «Κ» ότι αφορούν «κάποια τμήματα που υπάρχουν ήδη στο σχέδιό μας, τα οποία μπήκαν τώρα και στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (Implementing Decision). Τα σημεία αυτά αναφέρονται στις πρόνοιες που έχει το ελληνικό σχέδιο ώστε να χρηματοδοτούνται μόνο ποιοτικά επενδυτικά σχέδια και όχι επενδυτικά σχέδια υπερβολικού ρίσκου». Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τονίζουν την τυπική φύση αυτής της τροποποίησης και αναφέρουν ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που παρουσιάστηκαν.
Η Ουγγαρία
Σχετικά με την Ουγγαρία, η δίμηνη προθεσμία για την έγκριση του σχεδίου της από την Κομισιόν εξέπνευσε τη Δευτέρα. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αριάνα Ποντέστα σχολίασε σχετικά προχθές ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας το ταχύτερο δυνατό. (…) Αν η αξιολόγηση χρειαστεί εβδομάδες αντί για μέρες, θα προτείνουμε στην Ουγγαρία να συμφωνήσει σε μια παράταση της δίμηνης προθεσμίας». Η Επιτροπή, πρόσθεσε, εξετάζει τις νεότερες διευκρινίσεις που έλαβε από τις ουγγρικές αρχές την περασμένη Παρασκευή. Σε νέα ερώτηση που έγινε χθες επί του ζητήματος, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη.
Γιάννης Παλαιολόγος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)