Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ένα νέο κύμα από όσες έχουν μείνει πίσω αναμένεται από τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξήσεις έρχονται ως απόρροια του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των τιμών στα ανταλλακτικά, αλλά και στο αυξημένο κόστος αποζημιώσεων, που συνεπάγεται η επαναφορά της κίνησης στους δρόμους στα προ πανδημίας επίπεδα.

Για «αυξήσεις – μονόδρομο» έκανε λόγο, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ1, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Μινέττα, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, όταν τα αυτοκίνητα ήταν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση.

Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος αποζημιώσεων όπως και στις κλοπές είπε ενώ συμπλήρωσε ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια στην περίοδο της πανδημίας οι ασφαλιστικές είχαν δώσει εκπτώσεις λόγω ακινησίας των οχημάτων. Η κινητικότητα επανήλθε και επομένως οι εκπτώσεις και οι προσφορές λόγω ακινησίας καταργήθηκαν.

Ο μέσος όρος των αυξήσεων από τις αρχές του έτους που έχουν ξεκινήσει  να κάνουν οι ασφαλιστικές είναι της τάξης του 5-6%

Ωστόσο πρόσθεσε από το 2013 τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί περίπου 50%, αλλά πλέον το κόστος αποκατάστασης των ζημιών έχει αυξηθεί.

Επίσης υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί τελευταία και ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.

Πηγή: ΟΤ