Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του φυγόποινου καταδικασθέντος υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, ο οποίος δεν βρέθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Ο Χρ. Πάππας δυνάμει εισαγγελικής διάταξης όφειλε να δίνει κάθε 1η του μήνα το «παρών» στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του, δηλαδή στου Παπάγου. Την 1η Οκτωβρίου παρουσιάστηκε πράγματι στο τμήμα και μετά τη καθιερωμένη, τυπική διαδικασία, αποχώρησε.
Οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, τον Μάρτιο του 2015, ήταν αυστηρότεροι. Οφειλε να δίνει το «παρών» όχι μία αλλά τρεις φορές τον μήνα, ενώ ήταν υποχρεωμένος να διανυκτερεύει στο σπίτι του στου Παπάγου. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους και έπειτα από δική του προσφυγή το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε νέο βούλευμα. Εκτοτε υποχρεούτο να δίνει το «παρών» στο Α.Τ. μόνο μία φορά κάθε πρώτη του μήνα, ενώ δεν όφειλε να διανυκτερεύει στο σπίτι του στου Παπάγου.
Μετά την αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου την 7η Οκτωβρίου, που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και με ορατό πλέον το ενδεχόμενο φυλάκισης των καταδικασθέντων, η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να θέσουν υπό επιτήρηση τους καταδικασθέντες έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την οριστική απόφασή του περί άμεσης εκτέλεσης ή αναστολής των ποινών.
Ο νέος ποινικός κώδικας άλλωστε δεν υποχρέωνε τους καταδικασθέντες να δίνουν το «παρών» στο δικαστήριο και επομένως ήταν ορατό το ενδεχόμενο ορισμένοι απ’ αυτούς να επέλεγαν να εξαφανιστούν όσο πλησίαζε η ώρα των τελικών αποφάσεων.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή που το σχέδιο τέθηκε σε ισχύ, ο Παππάς δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί. «Εάν τον είχαμε βρει στο διάστημα μετά την 1η Οκτωβρίου που εμφανίστηκε στο Α.Τ. Παπάγου, δεν θα τον είχαμε χάσει», δήλωσε με νόημα στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Την Πέμπτη, πάντως, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, έγιναν έφοδοι στο σπίτι του καθώς και σε σπίτια συγγενών του στου Παπάγου, τη Δυτική Αττική και στα Γιάννενα για το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε κάποιο από αυτά, δίχως πάντως αποτέλεσμα.
Το θέμα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα και «εάν η αστυνομία παρακολουθούσε με οποιονδήποτε τρόπο τον Χρήστο Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο», τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «όφειλε να γνωρίζει πού βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής» και πρόσθεσε ότι η μη σύλληψη του φερόμενου ως υπαρχηγού της οργάνωσης «γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».
Tο υπουργείο ανταπέδωσε τα πυρά σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες πήραν χθες τον δρόμο προς τη φυλακή. Συνολικά 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη της ηγετικής ομάδας οδηγήθηκαν στις φυλακές Δομοκού. Οι υπόλοιποι –μεταξύ αυτών ο Γιώργος Ρουπακιάς– μετήχθησαν στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων. Θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα λόγω κορωνοϊού, πριν μπουν στα κελιά τους.
Για Ιωάννη Λαγό
Διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Βασίλειο Πλιώτα στο Ευρωκοινοβούλιο το απόσπασμα της απόφασης καταδίκης σε 13 χρόνια κάθειρξη για τον Ιωάννη Λαγό, που καταδικάστηκε ως μέλος του σκληρού πολιτικού πυρήνα της Χ.Α. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μετά τη διαβίβαση του αποσπάσματος και των απαραίτητων εγγράφων θα κινηθούν τα προβλεπόμενα από το Ευρωκοινοβούλιο (ορισμός εισηγητή, επιτροπές και Ολομέλεια) για την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να εκτίσει την ποινή του. Ωστόσο, πληροφορίες από την υπεράσπισή του αναφέρουν ότι ο Ιω. Λαγός προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες άρσης της ευρωασυλίας του και με στόχο να επιτύχει να μην πάει φυλακή, αναμένεται άμεσα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και να τη διαβιβάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.
Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)