Επειτα από σκληρούς δικαστικούς αγώνες, η οικογένεια της Μυρτώς, που έμεινε καθηλωμένη για όλη της τη ζωή έπειτα από βάναυση εγκληματική ενέργεια με βιασμό, που δέχθηκε πριν από μία δεκαετία στην Πάρο, δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της μητέρας της, Μαρίας Κοτρώτσου, η οποία ζητούσε αποζημίωση από το Δημόσιο για την άτυχη Μυρτώ όσον αφορά την ηθική βλάβη που έχει υποστεί αλλά και μηνιαία πρόσοδο η οποία να καλύπτει τις ανάγκες της για όσο χρόνο διαρκέσει η δύσκολη ζωή της.

Φορτίο

Η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη είχε δεχθεί σκληρή εγκληματική επίθεση και είχε βιαστεί το 2012 από έναν νεαρό πακιστανικής καταγωγής στην περιοχή Χρυσή Αμμος στην Πάρο. Εκτοτε έμεινε καθολικά ανάπηρη (αναπηρία 100%), και η μητέρα της ανέλαβε το βαρύ, από κάθε άποψη, φορτίο να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί της για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που διακρίνεται, πέραν των νομικών της γνώσεων, για την ευαισθησία της σε κοινωνικά θέματα, δικαίωσε τη μητέρα της άτυχης Μυρτώς και επιδίκασε αποζημίωση από το Δημόσιο. Το ύψος της αποζημίωσης και για την ηθική βλάβη που θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά και για τη μηνιαία πρόσοδο θα προσδιοριστεί με λεπτομέρειες από τα διοικητικά δικαστήρια, όπου η υπόθεση αυτή θα οδηγηθεί, σύμφωνα με τον νόμο.

Σκεπτικό

Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει μεγάλη αξία όχι μόνο για την περίπτωση της άτυχης κοπέλας, αλλά γενικότερα για τους πολίτες που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Και τούτο διότι από το ανώτατο δικαστήριο κρίθηκε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι βασικό τους δικαίωμα, προστατεύεται από το Σύνταγμα και το κράτος έχει υποχρέωση να το διασφαλίζει. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο κρίθηκε ότι η παράλειψη των αρμόδιων οργάνων να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο στη χώρα μας του πακιστανικής καταγωγής νεαρού που βίασε και άφησε ανάπηρη τη Μυρτώ γεννάει υποχρέωση αποζημίωσης. Η υποχρέωση για αποζημίωση, κατά την απόφαση, ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο δράστης του εγκλήματος όφειλε να έχει απελαθεί, ως παράνομος στη χώρα μας. Παράλληλα κρίθηκε ότι η παράλειψη των αστυνομικών δυνάμεων να εξασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες, ώστε να μην εκτίθενται σε βαριές εγκληματικές ενέργειες και να τίθενται σε κίνδυνο η ζωή τους και η σωματική τους ακεραιότητα, δημιουργεί και πάλι υποχρεώσεις για το κράτος.

Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)