Αναζωπύρωση των ρευματοκλοπών το 2018, έπειτα από τον περιορισμό του φαινομένου το 2017 για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την προπέρσινη χρονιά.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη και εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών δικτύου για το 2018, την οποία έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου.
Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, την προπέρσινη χρονιά οι «μη τεχνικές απώλειες» του δικτύου (όπως χαρακτηρίζονται οι ρευματοκλοπές) ανήλθαν στο 4,1% των απωλειών της συνολικής ενέργειας που εισήλθε στο δίκτυο διανομής. Ένα ποσοστό κατά 0,9% μεγαλύτερο από το 2017, όταν σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για το συγκεκριμένο έτος οι «μη τεχνικές απώλειες» είχαν αγγίξει το 3,2%.
Με αυστηρό πλαίσιο
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκαμψη του φαινομένου έγινε μέσα στη χρονιά όπου ξεκίνησε να «τρέχει» το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών (Μάρτιος 2018), που προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες - οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο την αξία της ενέργειας που κατανάλωσαν, με σημαντικά προσαυξημένη τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και καταβάλουν ένα διαχειριστικό κόστος από 300 ως 750 ευρώ. Επίσης, εντός του 2018 (Ιούνιος) ξεκίνησαν και οι αποκοπές ηλεκτροδότησης για όσους παραβάτες δεν καταβάλλουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις οφειλές που τους έχουν καταλογιστεί, λόγω ρευματοκλοπής.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για την προπέρσινη χρονιά έρχονται να διαψεύσουν την αισιοδοξία για ύφεση του φαινομένου, την οποία είχε δημιουργήσει η ετήσια μείωση για πρώτη φορά των «μη τεχνικών απωλειών» το 2017 - καθώς είχαν διαμορφωθεί κατά 1% χαμηλότερα από το 2016 (4,2%). Έτσι, το γεγονός ότι το 2018 κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016 σημαίνει πως η πτώση του 2017 αποτέλεσε μάλλον παρένθεση σε ένα φαινόμενο που απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις μέσα στην οικονομική κρίση, αν αναλογισθεί κανείς π.χ. ότι το 2005 οι «μη τεχνικές απώλειες» άγγιζαν το 0,2%, δηλαδή ήταν περίπου 20 φορές λιγότερες από το 2018.
«Έξυπνοι» μετρητές
Μακροπρόθεσμα, η πλέον αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε όλη τη χαμηλή τάση, αφού ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι πως γίνεται δύσκολη η επέμβαση στο «ρολόι» για την επιβράδυνση της καταμέτρησης, ενώ παράλληλα η παράκαμψη του μετρητή γίνεται αμέσως αντιληπτή, καθώς η κατανάλωση παρακολουθείται εξ αποστάσεως σε συνεχή βάση. Ως ένα πιο άμεσο «αντίμετρο», η ΡΑΕ από τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόθεση της Αρχής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε ένα ποσοστό του εσόδου να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει, παρ' όλο που η ΡΑΕ εκτιμούσε τότε πως η σχετική ρύθμιση θα θεσπιζόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.
Κώστας Δεληγιάννης (Η Ναυτεμπορική)