Με μια έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία θα κυμαίνεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η κάθε επιχείρηση, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο να ρίξει τους τόνους μετά την απόφαση των υγειονομικών να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα σε τρεις περιοχές της χώρας: Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.
Το μέτρο που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά το σύνολο της χώρας και επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και κατά τον μήνα Απρίλιο πλην της εστίασης η οποία θα ενισχυθεί με τα 330 εκατ. ευρώ του προγράμματος ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το μέτρο στήριξης έχει προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ και το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Μάιο αφού ολοκληρωθεί η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αν μέσα στον Απρίλιο οι επιχειρήσεις ανοίξουν, τότε το ποσό της αποζημίωσης 1.000 - 4.000 ευρώ ανάλογα με τους εργαζόμενους, θα μειωθεί κατά 50% κάτι που θα συμβεί αν υπάρξει λειτουργία των επιχειρήσεων στο β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
«Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, δρα έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα. Διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, παρακολουθώντας τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο, ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο: Την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο».
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η κρατική ενίσχυση διαμορφώνεται ως εξής:
•    στα 1.000 ευρών για επιχειρήσεις με 0-5 εργαζόμενους
•    στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους
•    στα 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, για επιχειρήσεις που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερο από 15 ημέρες τους αναλογεί το ήμισυ της ενίσχυσης. 
Η ενίσχυση είναι μη επιστρεπτέα, ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά ενώ δεν δεσμεύεται αλλά και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Από την ενίσχυση αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.800 αφορούν στο λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.
Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.
Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:
•    Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
•    Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
•    Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
•    Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
•    Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
•    Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
•    Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.
«Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε, για άλλη μια φορά, ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, και παρεμβαίνουμε άμεσα, με αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας.

liberal.gr