«Μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News247 σχετικά με το θέμα της νέας ρύθμισης, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε τα εξής: «Μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12/2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60%. Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους. Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο».
«Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν, γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες», συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει την ευχέρεια να πάρει αυτό το μέτρο. Το έχουμε τεκμηριώσει. Ιδεολογικό είναι το ζήτημα των πιστωτών. Όπως και η Ν.Δ. δεν θα ήθελε να ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση, αλλά θα αναγκαστεί τελικά να την ψηφίσει».
Όπως εξήγησε, όποιος οφείλει εισφορές για τα έτη 2017-2018 θα πρέπει να τις καλύψει τώρα στη βάση της τρέχουσας ρύθμισης. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. «Είχαμε λιγότερες αναφορές παραπόνων στον Συνήγορο του Πολίτη για το 2018 σε σχέση με το 2014» είπε.
Σχετικά με τα αναδρομικά ανέφερε ότι «η καταβολή τους πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό, γιατί αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να καταβληθούν φέτος. «Υπάρχουν αγωγές που είναι βόμβα αν ευδοκιμήσουν», σημείωσε. Για τις συντάξεις χηρείας διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για να μην πάψει η καταβολή συντάξεων χηρείας από τον Μάιο.
Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος, σχολιάζοντας το νέο κόμμα των Αλ. Μητρόπουλου - Γ. Ρωμανιά - Δ. Χιώνη, είπε: «Ο κ. Μητρόπουλος έφτιαξε ένα κόμμα, όρθια η τσέπη θα το έλεγα αυτό. Πρέπει να ελέγχουμε και τις προθέσεις αυτών που χρησιμοποιούν τα προβλήματα του κόσμου για την επιδίωξη πολιτικής ιδιοτέλειας. Στήνουν ένα αφήγημα στη βάση των απαιτήσεων της πελατείας που διαμόρφωσαν. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί από όσα έλεγαν μέχρι τώρα».

naftemporiki.gr