Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης και ειδικά όσοι διαθέτουν αποκλειστικά κλειστούς χώρους, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο εγχείρημα της επανεκκίνησης από 16 Ιουλίου, υπό περιορισμούς και μόνο για εμβολιασμένους επισκέπτες.
Οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως και τους κινδύνους της μετάλλαξης Δέλτα.
Θεωρούν δε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης covid-free ουσιαστικά τους απάλλαξε από το δίλημμα να υιοθετήσουν τον χαρακτήρα αμιγούς ή μικτής επιχείρησης. Στα θετικά της απόφασης είναι και η διεύρυνση της χωρητικότητας, ήτοι 85%. Ωστόσο, στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς σε κλειστούς χώρους και ειδικά για μικρές επιχειρήσεις και κυρίως μπαρ, που απαγορεύεται να σερβίρουν όρθιους και θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας χωρίς να επιτρέπουν τον χορό, η επανεκκίνηση δεν εμπνέει αισιοδοξία χωρίς τη στήριξη της πολιτείας.
Χαριστική βολή
Η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια μπαρ η ίδια και εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, σημειώνει ότι η απόφαση για αμιγείς κλειστούς χώρους έρχεται σε συνέχεια της ισχυρής τάσης της αγοράς να υιοθετήσει μικτούς χώρους και εκφράζει προβληματισμό που το κυβερνητικό επιτελείο τάσσεται απέναντι στον κλάδο. «Είναι το κερασάκι που θα μας κλείσει», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας για τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, την ώρα που σταματούν σημαντικά μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως π.χ. η επιδότηση ενοικίων. Σχετικά με την απόφαση να τίθενται σε αναστολή υπάλληλοι οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα απολύσουν κανέναν υπάλληλο.
Τον προβληματισμό συμμερίζεται ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, επικεφαλής της αλυσίδας Coffee Island και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος. Αν και η φύση της δραστηριότητας της εταιρείας του δεν επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει ότι με πάνω από 3.000 νέα κρούσματα θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας συνεισφέροντας στο μέτρο του δυνατού στην αποτροπή κοινωνικών αντιθέσεων. Μιλώντας για τις επιδόσεις της αγοράς σημειώνει την κρισιμότητα της συγκυρίας, καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται θετικά μηνύματα τους δύο τελευταίους μήνες μετά τον «δύσκολο» Μάιο, μήνα επανεκκίνησης.
Μέτρα ενίσχυσης
Πάντως και το επιτελείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την εξειδίκευση των μέτρων, επισήμανε τον προβληματισμό των επαγγελματιών για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν. Ζήτησε από τον υπουργό τη στήριξη της πολιτείας με μέτρα ενίσχυσης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις ικανές να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.
Τόνισαν επίσης ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καββαθάς με πρόσφατη επιστολή του στην κυβέρνηση είχε συστήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στις οποίες σχεδιάζει να επανέλθει, όπως η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, η μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, η επίσπευση της εκταμίευσης των πόρων του προγράμματος επανεκκίνησης της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ και η θέσπιση προγράμματος οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης - Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη.
Φάνης Ζώης - Σοφία Εμμανουήλ (Η Ναυτεμπορική)